Реклама / Ads
0| 3141 |14.06.2023 АРТ ДЖУНГЛА

По повод 140 г. от рождението на Сирак Скитник: В Националната библиотека бе открита изложба, посветена на него

.
Източник: Сайт на БНР
В Националната библиотека ”Свети Свети Кирил и Методий” беше открита изложба, посветена на 140 години от рождението на Сирак Скитник. Това е артистичният псевдоним на Панайот Христов, предаде БТА.
 

Вицепрезидентът Илияна Йотова, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, заместник-министърът на културата Виктор Стоянов и директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) откриха изложбата.

 

Експозицията "Творец, роден с тайната на изкуството. 140 години от рождението на Сирак Скитник" започва от днес в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

 

В експозицията са представени оригинални фотографии и архивни документи от фондовете на Български исторически архив, свързани с личния и обществен живот на Сирак Скитник. Илюстрирани са броеве на емблематичните за времето списания „Златорог“, „Художник“, „Везни“, „Хиперион“ и др., на които Сирак Скитник сътрудничи и на чиито страници публикува своите литературно-критически и публицистични статии.

 

Специално място е отделено на неговата първа стихосбирка „Изповеди“ (1910 г.), както и на илюстрираните от Сирак Скитник издания на „Български балади“ от Теодор Траянов, „Поеми“ от Е. А. По, „По белия свят“ от Димо Сяров.

 

„Само преди няколко дни по инициатива на колегите от Българска телеграфна агенция ние присъствахме и бяхме част от една среща. В столицата на българската роза Казанлък се състоя 18-ата среща на българските медии, които са наши медии, но извън територията на България. Една част от тези срещи беше посветена и на един новооткрит музей. Музей на българския художник Иван Милев“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й Милев умира много млад и само месец след неговата смърт Сирак Скитник открива първата му изложба.

 

Тя дефинира личността на Сирак Скитник като един човек, който пише и рисува. И рисува не с думи, а с образи, прочитайки душите на тези, за които говори.

 

„Възприемам днешната изложба като една съвместна инициатива, която осъществихме в партньорство с Българското национално радио и съм напълно удовлетворена от постигнатия резултат“, каза директорът на НБКМ доц. Красимира Александрова.

 

Тя определи Сирак Скитник като „даруван свише с талант и ерудиция патриот“. „Иска ми се да си пожелаем да помним неговия плам и обич, които да влагаме в градежа на националната ни култура“, отбеляза Александрова

 

„Сирак Скитник е изключителен патриот, което показва и шрапнелът в гърдите му. Защитава България с цената на живота и здравето си. Но той е и яростен защитник на истината като директор на националното радио“, каза заместник-министърът на културата Виктор Стоянов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3817 |30.03.2023 170 г. от рождението на Винсент ван Гог . 0| 4054 |01.02.2023 141г. от рождението на Владимир Димитров-Майстора . 0| 4171 |31.01.2023 226 години от рождението на Франц Шуберт . 0| 4742 |27.01.2023 267 години от рождението на Моцарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads