Реклама / Ads
0| 5098 |22.02.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Предлагат Марин Бодаков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“

.
Поетът Марин Бодаков
Представители на културната общност във Велико Търново внасят предложение във Великотърновския общински съвет поетът Марин Бодаков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“. Вносители са Елена Димитрова и членовете на сдружение „Дупини”. В предложението си вносителите на текста се казва: „Много е трудно да се говори за Марин Бодаков в минало време, затова ние няма да го направим.”
 

В предложението си вносителите се посочва, че Марин Бодаков (1971-2021) "е наш съгражданин с много признати таланти. Той е поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор е на девет книги със стихове, на литературно-исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура. Той е човек с открита и ясна демократична позиция по обществените дела.
 Марин Бодаков е един от най-видните представители на поетическото поколение на 90-те години, със свои идеи, почерк и индивидуален творчески глас”, посочват в предложението си вносителите на текста."

 

Съгражданите на Марин Бодаков го определят като интелектуалец, достоен търновец с национален ръст, който никога не забравя да подчертае връзката си с родния си град и по всякакъв начин е подпомагал развитието на културната му идентичност. С доцентурата си той по достоен начин възражда спомена за забравения, роден в Търново литературен критик Йордан Маринополски.


„Марин Бодаков преди всичко е голям съвременен поет, който е направил много и за популяризирането на други български и чужди автори в качеството си на литературен журналист. На него и на неговия превод българската публика дължи познанството си с финландската поетеса Хели Лаксонен, която гостува във Велико Търново. На него дължим и срещите си с едни от най-големите европейски интелектуалци”, пише още в предложението.


Марин Бодаков е роден на 28-ми април 1971 г. във Велико Търново. През 1994г. завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000г. работи в списание „Български месечник“. От 2000г. до края на съществуването на вестника през 2018г. работи в редакцията на „Култура“. Дейността си в него и рубриката си за книги „Ходене по буквите“ продължава в „К“, седмичника „за критика, дебати и културни удоволствия“ до края на издаването му през 2019г. От създаването на онлайн медията „Тоест“ до последния си ден сътрудничи на седмичника с рубриката „По буквите“ и интервюта. Съветник по въпросите на културата в кабинета на председателя на Народното събрание Георги Пирински от 2006 до 2009г.



Марин Бодаков придобива докторска степен през 2014г. с дисертация на тема „Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на XX век. Проблеми на критическата авторефлексия“ с научен ръководител професор Тодор Абазов.

 

Марин Бодаков е член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон“ при първото ѝ издание през 2002г. Той е постоянен член на журито на конкурса за есе „Цветан Стоянов“, организиран от НДК, от второто издание до закриването на конкурса (2003 – 2010). Член е на журитата на националната награда за поезия „Христо Фотев“ за 2012 г., на националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2013 г. и на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2016 г.
Председател е на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение за 2014 г.

 

Марин Бодаков е носител на множество награди. През 2011 г. печели (заедно с Румен Леонидов) наградата за поезия „Иван Николов“. Носител е на отличието „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2014г. Удостоен е с посмъртна награда „За цялостен принос към българския литературен контекст“ от Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ в НДК през ноември 2021г. Отличен е посмъртно с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос.

 

Марин Бодаков е автор на стихосбирките: „Девство“,„Бисквити“, „Обявяване на провала”, „Ангел в зоопарка“, „Наивно изкуство“, „Северна тетрадка“, „Битката за теб“,,„Мечка страх“, „Галерията на сърцето“. Други негови произведения са: „Иван Вазов и…“ – съставител, „Детето зад чина“ – съавтор със Зорница Христова, „Преведе от…“ – интервюта с български литературни преводачи, „Кой „уби“ критиката: Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на XX век“, „Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“ , „Още не е загинала“ – разговори с полски интелектуалци.
 
Предложението на вносителите, поетът Марин Бодаков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“, вече са подкрепили десетки представители на културната общност в духовната и историческа столица на България, като сред първите са зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, проф. Иван Станков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5031 |09.03.2019 Димитър Маринов: На Оскарите имаше разделяне на известни и неизвестни актьори . 0| 4531 |06.03.2019 Яна Маринова, Орлин Павлов и Криско част от спектакъла „Девойка Кюстендилска пролет“ . 0| 5290 |27.02.2019 Димитър Маринов: Моето дело е: актьор-творец, баща и съпруг. Не разбирам от политика . 5| 10682 |25.02.2019 Теодора Духовникова: Димитър Маринов развя българския флаг, защото знаеше, че го гледаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads