Реклама / Ads
0| 2729 |20.08.2024 АРТ ДЖУНГЛА

"Татуировки от войната". В Деня на независимостта на Украйна - виждаме историята на Миколаив

.
По повод Деня на независимостта на Украйна, Посолството на Украйна в Република България и Фестивал Фотофабрика 2024 откриват изложбата "Визуалната история на Миколаив: Татуировки на войната". Експозицията ще бъде открита на 23 август в 19 часа в Експозиция за национално помирение, РИМ на бул. "България" №1. Изложбата ще остане там до 23 септември.
 

"Военната агресия на Русия срещу Украйна нанася огромни щети на страната: разрушени градове, села, инфраструктура и индустрия. Продължават да умират не само военни, но и цивилни хора, включително деца. Милиони украинци търсят убежище в други страни, бягайки от ужасите на войната.







От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна южният регион на страната, част от който е и град Миколаив, търпи значителни загуби и щети, а някои южни територии все още са окупирани. Всичко това променя демографията и влияе върху моралното и психологическото състояние на населението, както и върху развитието на градовете, икономиката, културата и др.", пишат организаторите.


"В този контекст се ражда изложбата "Татуировки на войната". Четири от петте серии в нея са заснети от фотографи от миколаивската школа за концептуална и арт фотография MYPH, а петата е дело на основателя на школата – Сергей Мелниченко. И петимата фотографи се заемат със задачатa да пречупят войната и възприятията за нея през своите обективи"


"Татуировки на войната“ е за слоевете и прослойките. За колективната памет. За рефлексиите. За чувствата и емоциите. За това, което ще остане с нас завинаги – нашите общи спомени. Всеки има и свои, но всички говорим за едно и също. За болката", казва Сергей Мелниченко.


MYPH e школа за концептуална и арт фотография, основана през 2018 г. от Сергей Мелниченко в родния му град Миколаив. Институцията е насочена към разширяване на кръга на съзнанието и разбирането на съвременната концептуална и художествена фотография. За шестте години от съществуването на MYPH школата завършват повече от 250 студенти. За много от тях това е първа стъпка в творческата им кариера. За други обучението е отправна точка за нови подходи към фотографията. MYPH не е само образование, а и колектив от фотографи с повече от 100 активни автори.






Миколаив е град в Южна Украйна. Намира се при вливането на река Ингул в естуара на Южен Буг, на 65 км от вливането му в Черно море. Преди началото на войната, започнала през февруари 2024 г., населението на града е 470 хил. души.

 

Близостта на Миколаив с Черно море обуславя дългогодишните традиции на района в корабостроителството. Градът е един от най-големите корабостроителни центрове по цялото Черноморие. Това го прави и изключително важен стратегически обект и, за съжаление, един от най-тежко атакуваните от Русия украински градове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2700 |19.08.2024 Участие на България в международния фестивал на фотографията и дебата „ValenciaPhoto“ в град Валенсия . 0| 4199 |14.07.2024 След като изпуши цигара с марихуана на сцената: Рапърът Уиз Халифа бе задържан в румънски курорт . 0| 12979 |14.05.2024 От Бродуей до София. „Фантомът на операта” се завръща с девет представления . 0| 6342 |10.05.2024 Джон Малкович става част от вселената на "Марвел"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads