Реклама / Ads
0| 15564 |01.08.2011 ЕТНО КАЛЕНДАР

АВГУСТ

.
Според древноримския слънчев календар последният месец на лятото бил шести поред за годината и бил наречен „секстилис". През I век пр. н.е. той станал осми месец и с решение на Сената бил преименуван в чест на император Гай Октавиан (63 г. пр. Хр. - 14 г. сл. Хр.), получил титлата Август (възвеличен от боговете). Това название на месеца се запазило и до днес.
 

Старите българи нарича август още „зарев". Свързват го с е един от сакралните символи в народната вяра - „брадата", която асоциирали с „плодната мъдрост”. През август те жънели нивите и събират житото, от което мелели брашно. От него правели хляб – „дирека на живота, здравето и берекета” през годината. А обичаите, които изпълнявали през това време на годината, били заредени с енергията на лятото и магическата сила, която властвала в пространството и времето през целия август.

1 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ 7 МЪЧЕНИЦИ МАКАВЕЕВИ, МАЙКА ИМ СОЛОМИЯ И УЧИТЕЛЯ ИМ ЕЛЕАЗАР
Било време, когато Йерусалим бил завладян от сирийския цар Антиоп Епифан. Много юдеи били избити. Други били откарани в робство. Трети останали, за да отстояват законите, дадени им Господа чрез словото на Моисей.

Сред тях бил и боголюбивият старец Елиазар. Като пръв законотворец и радетел на правата вяра, Антиоп решил да изпита стареца, като го принудил да яде свинско месо от жертвоприношението. Светият човек отхвърлил повелята на царя, понесъл големи страдания. Накрая мъченически умрял, като оставил на своя народ примера на непоколебимата вяра и твърдост.

Добродетелният Елиазар бил последван от седем негови ученици и тяхната благочестива майка. Те били от рода на Макавеите.
Оттогава всяка година на 1 август църквата споменава паметта на героите от Макавееви род.
На тази дата православната църква празнува още изнасянето на честното дърво на животворящия Кръст Господен

Рано сутринта на 1 август момите изпълняват обичая
БРАДА

Всички моми и жени оставяли сред нивата непожънати 20-30 класа подбрано едро зърно За „брадата". След дожънването всички се събират около тия класове. Момите ги чистят от плевели и оплитат стръковете им на плитка, която връзват с червен вълнен конеи, кичат я с полски
Цветя, турят й скилидка чесън против Зли очи и „чиста пара" за берекет. Земята около накичената „брада" се разкопа-ва с върха на сърповете, полива се с прясна вода и се захранва със залък хляб в четирите посоки на света. Тогава момите запяват, всички хвърлят сърпове-те си и около „брадата" се извива хоро. Следва ритуално умиване ръцете на жътварките и отрязване на „брадата", което трябва да стане от най-баш момата с един-единствен замах. После жътварите тръгват към селото като се прощават с нивата: „Аовиждане, ниво, догодина по-голяма врада да има, повече верекет и ний пак да та жънем!" По пътя към село „брадата" носи мома, дето „брада е претрила" - „що годеник има и есенес сватба ще стори", та да е на късмет за булката и за селището.

В българския народен календар на 1 август бележи началото на т.нар.
МАКАВЕЕВИ ДНИ

По традиция те продължавали до 12 август. Всеки един от тях бил наречен на 12-те месеца в годината. Първият бил посветен на септември, а последният – на август. По това какъв е денят – топъл или студен, слънчев или мрачен, ветровит или държдовен, старите хора гадаели какво ще бъде времето през различните месеци на годината. От там идват и многобройните имена, с които българите наричали месец август – Богородичен месец, Харманен, Пресуширен, Плоден.

Първият ден – Егус, се празнува най-много от жените, за да не им се „ядат" пръстите, когато предат прежда.

В миналото мъжете не се залавяли за работа в първия ден от Макавеевите дни. Те вярвали, че така ще предпазят къщата от огън, а животните - от кръвожадните вълци, които бродели наоколо и отмъквали животните им.

Стопанинът на всеки дом събирал всички свои зетьове на празнична трапеза. След тържествени обяд, той удрял гърбовете на мъжете с празна торба. А зетьовете подскачали, викали силно и прибягвали до всички ъгли в стаята, като си пожелавали да са здрави и силни, да се плодят животните и да има голям берекет през годината.

Който работи тоя ден, народното вяр-ване предрича, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде негов добитък. Макавеите са свързани с фолклорната метеорология.

2 АВГУСТ
ПРЕНАСЯНЕ МОЩИТЕ НА СВЕТИ ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН
Йеросалимският презвител Лукиан бил добродетелен човек. Един ден той получил откровение, в което му било казано къде са мощите на свети първомъченик Стефан. Те били положени в пещерата в някогашно имение на еврейския учител Гамалиал, където се издигала малка църква.

По волята на боголюбиви християни мощите са светия отец били пренесени в Йерусалим, а по-късно - в Цариград.

По стар стил на 2 август българските роми отбелязват празника
ИЛИНДЕН
Традиционно се колел курбан в памет на светеца и за здраве на близки и роднини.

Този ден бил на особена почит сред ромите в София и региона. На Илинден те организирали голяма процесия до Княжево, където посещавали гробницата на Али баба. Палели свещ и оставяли червен конец на гроба му, с надеждата да измолят милостта на този мюсюлмански светец.
После всички се отправяли към църквата „Св.Илия”, в която също палели свещ за здраве. Празникът завършвал с тържествена трапеза, на която се поднасяли обредна храна и хлябове. Веселбата продължавала до вечерта.

3 АВГУСТ
ДЕН НА ПРЕПОДОБНИ АСААКИЙ, ДАЛМАТ И ФАВСТ
Асаакий, Далмат и синът на Далмат - Фавст се подвизавали в манастир близо до Цариград. Като благочестиви и мъдри християни били избрани за игумени на тази обител.

По това време в Цариград се разпространявала ереста на Несторий. За да въдворят ред и спокойствие, през 431 г. висшите духовници свикали в Ефес събор. Със своята пламенна реч пред събора игубен Далмат сложил край на лъжеучението на Несторий, а истината възтържествувала.

4 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ 7 МОМЦИ ЕФЕСКИ
При управлението на император Деций в Ефес живеели 7 младежи със знатно потекло, които силно вярвали в Бог. Не отстъпвали пред никакви мъчения и страдания.

По примера на много християни седемте момци напуснали града. Скрили се от жестоките гонения в една пещера, която по заповед лично на царя била затрупана с камъни и там намерили мъченическата си смърт.

След два века станало чудо – младежите се събили от дългия си сън като във вълшебните приказки. Върнали се в своя град и се представили пред онемелите погледи на духовници и миряни. И когато император Теодосий пристигнал в Ефес с множество вярващи християни, след дълга беседа с тях, младежите заспали вечния си сън.

Седемте свети мъченици били погребани в седем сребърни ковчега, положени в пещерата, където били затрупани.
Оттогава на това място ставали чудни неща. След 12 век съдбата на светите мъченици от Ефес е неизвестна.

5 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИК ЕВСИГНИЙ
Евсигний бил войник от Антиохия. Повече от 60 години служил във войската, където не криел вярата си в Бог.
По времето на император Констанций Евсигний се върнал в родния си град.
Евсигний доживял чак до времето на Юлиан, който наказал добродетелния старец със смърт черз посичане.

6 АВГУСТ
ПЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ
На този ден светата църква чества едно от най-значимите евенгелски събития – явяването на Иисус Христос пред тримата си ученици – Петър, Яков и Йоан. Това събитие се случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на Христовото страдание и да укрепя вярата им в Бог.

Църквата устанавила отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да ни напомня, че Господ е навсякъде – в нас, с нас и около нас.

Днес християните празнуват
ПРЕОБРАЖЕНИЕ
Те са превърнали този голям църковен празник в притча за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особената езическа суеверност и необикновен респект към християнската рилигия.

Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваряло и пред небесната врата заставал Госод. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив и това, което си е пожелал – се сбъдвало. Но за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса – в помислите и в делата си.

Молитва към божията благодат отправяли всички майки, които държали децата си будни, карали ги да гледат към небето в нощта на Преображение, за да се помолят на Господ за голямо щастие, късмет и богатство.

На 6 авгурст се откъсвал първия салкъм грозде. Стараите хора разказват, че когато Господ създавал гроздето, Даволът направил капината и я нарекъл дяволски плод. Всеки, който искал да спаси от изкушенията на Дявола, първо хапавал от божия плод и така си осигурявал покой за душата и добро телесно здраве.

Традиционно християните носели гроздето в църквата, където отецът го опявал, прекадявал и благославял. От първия салкъм грозде давали на всички близки, за да са здрави, щастливи и благополучни.Празникът българите отбелязвали с тържествен обяд, за който обикновено приготвяли ястие от риба.

7 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИК ДОМЕТИЙ
Дометий се родил в Персия по времето на Констан Велики. От малък изучил учението Христово и се кръстил. Напуснал светския живот и станал монах в манастир в град Низибия. Скоро след това се отдал на отшелнически живот в една незнайна пещера. Постигнал голямо духовно съвършенство, той бил надарен от Бог с силата да лекува всякакви болести.
По времето на император Дометиан светият отец бил зазитан в своята обител и там намерил мъченическата си смърт в 363 г.

8 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ ЕМИЛИАН ИЗПОВЕДНИК, епоскоп Кизически
Емилиан бил епископ на град Кизик, когато иконоборецът Лъв Арменец властвал в страната му. Заради своята почит към иконите и омраза към езическите идолите, бил изпатен на заточение. Светият отец прекарал в изгнание 5 години. Починал през 820 г., след много мъки и страдания в името на Христовата вяра.

Днес църквата почита и светлата памет свети мъченик Трендафил Старозагорски.

9 АВГУСТ

ДЕН СА СВЕТИ АПОСТОЛ МАТИЯ
Матия бил наследник на Юдовото племе. След възнесението на Иисус Христос бил между 12 христови ученици, избрани от апостол Павел, от които чрез жребий избрали него, за да допълнят 12-те числа на апостолите Христови.
Посветен в апостолското дело, св.Матия посял словото Божие в много близки и далечни градове. След дълго проповедничество апостолът приел мъченическата смърт в Йерусалим, където бил убит с камъни.

10 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН ЛАВРЕНТИЙ
Лаврентий бил архидякон на Римската църква, когато на власт бил император Деций. Били смутни времена за християните и твърде малко били епископите, които не пили от чашата на страданието. Между тях бил и папа Сикст, учен и благочестив човек. След дълги увещания и мъчения папата бил осъден на смърт. В предсмъртния си част завещал на любимия си ученик Лаврентий да продължи делото му.

Светият отец изпълнил молбата на своя учител и сам посветил последните дни от живота си във всеотдайно служба на ближните. След време езичниците изправили на съд архидякон Лаврентий, за да се разкае. Подложили го непокрония християнин на жестоки изтезания, а той се радвал. И необикновена светлина обливала лицето му часове преди мъченическата му смърт.Това станала в 258 г.

Тленните останки на светеца били взети от Иполит, който ги погребал по християнски обичай с помощта на презвитер Юстин.

11 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТО МЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН ЕВПЪЛ
Дякон Евпъл живеел в Сицилия, отдаден изцяло в служба на Бога. Събирал около себе си народа, учел го на Божието слово, четял на неграмотните и посвещавал знаещите в учението на Иисус. И като добродетелен християнин в къщата си пазел много богословски книги, с които никога не се разделял.

Един ден, докато четял в една бедна колиба Евангелието, дошли езичници и го заловили. Изправили го пред съда, но вместо разкаяние, Евпъл отворил Светото писание и започнал да чете на висок глас.

Разгневени езичниците хвърлили дякона в тъмница. Осъдили го на смърт. С Евангелието на шията светеца преклонил глава под меча на палача и той го посякал пред очите на добродетелни християни. Така завършил мъченическия живот на дякон Евпъл.

12 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ АНИКИТА И ФОТИЙ
Анкита и Фотий били сродници от Никомидия, живяли по време на големите гонения срещу християните. Ревностни християни, които открито отстоявали своята вяра в Бог, те били сред мъчениците, осъдени на смърт чрез изгаряне през 305 г.

13 АВГУСТ
ДЕН НА ПРЕПОДОБНИ МАКСИМ ИЗПОВЕДНИК
Днес църквата отбелязва деня, в който мощите на светия отец били пренесени от лобното му място в Цариград.
На тази дата се почетат паметта и на свети Тихон Задонски.

14 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ ПРОРОК МИХЕЙ
Михей живял във времето на пророк Исая, по чийто пример и той призовавал еврейския народ да се разкае за развратния живот, за да постигне Божиите благодеяния. Пророкът сам предсказал времената на благодат и мир в дните, когато ще дойде Спасителя на земята, мястото където ще се роди, добрините и саможертвата, които ще направи Иисус в името на човешкия род.

15 АВГУСТ
УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
След възнесението на Христос, света Богородица останала да живее със светите апостоли в Йерусалим. Божията майка много тъгувала за обичания си син и често ходела на светите места, за да се моли за него.

Когато цар Ирод започнал жестоките гонения на християните Богородица заминала за Ефес, където проповядвал св.Йоан Богослов. Но скоро се върнала, за да раздава милостиня на бедните, да утешава страдащите, да проявява милосърдие към болните и нещастните хора. Това гневяло езичниците и негодували срещу Божията Майка. Постоянно я следяли и се опитвали да я убият.

Веднаж, докато се молила в Елеонската планина, Богородица получила известие от арахангел Михаил за близката си смърт. Първи научил за нея Йоан. На него тя дала заръка да я погребат в село Гетсимания, при св.Йосиф Обручний. А нейното последно желание било да види дванадесет апостоли на едно място.
Всичко станала така, както пожелала Богородица. Само св.Тома не могъл да се прости с Божията Майка. На третия ден той отишъл да допещерата, където било положено тялото й, за да се утеши. Учудването му било огромно, когато видял, че мястото е празно.

Оттогава апостолите повярвали, че пресветата Майка е възкръснала в третия ден от нейното успение /заспиване/ и тялото била взета на небесата. По-късна над пещерата, където положили Богородица, издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Света Богородица.

Именници днес са всички, които носят името Мария и неговите производни.

Днес отбелязваме един от дванадесетте най-велики християнски празници. В народната традиция той е популярен като
ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА
В своите представи за Божията Майка българинът е съхранил своята дълбока обич и почитание към нейната непорочност, справедливост и вълшебна сила. Затова Богородица има много превъплащения. Тя е девицата, зачена от босилена китка и щастлива родилка, пред която цялата природа се поклонила, за да мине с младенеца в ръце. Тя е благодетелката на невести и родилки, които благославя за здраве и многодетство. Тя е, която дава милостиня на сиромашките жени, майки и вдовици; които утешава страдащите, напътства нещастните и безпътни люде. Тя е магьосницата, проклела кукувицата, че не спира да кука, трепетликата, че винаги трепери, магарето, че рови в свещената ясла, елата и брашляна, че не правели път да мине.
Стара традиция било в ноща срещу празника хората да преспиват на свято място, да си пожелават нещо хубаво, което с благословията на Богородица, се надявали да се сбъдне. Рано сутринта носели в църквата всички плодове, които са се родили, попът ги опявал, прекаждал и освещавал, с пожелание за здраве и берекет на семейството. После правели гумно в градината, което имало кръгла форма - сакрален знак срещу дявола и всички черни сили. В центъра на гумното слагали колона, на която връзвали най-хубавия кон. Донасяли няколко снопа младо жито от нивата, което вършеел стопанинът на къщата, докато неговата жена хвърляла вода от менче, украсено с цветя и червена кърпа. Накрая жените събирали новото жито и от него приготвяли обредни хлябове за празника.

Обичайно на 15 август свършвал Богородичния пост и се организирали празнична семейна трапеза или общоселски събор. Всяка къща колела курбан агне, който наричали на светицата. Кожата и двете плешки на закланото животно давали на църквата, от които приготвяли обредната храна за събора.

На празничната трапезата стопанките нареждали задължително ритуални погачи, мед и жито. Слагали още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле, различни плодове.
Отколешна традиция било да се раздава богородична пита и предварително осветени в църквата плодове, за здраве и късмет на цялото семейство.

16 АВГУСТ
ПРЕНАСЯНЕ НЕРЪКОТВОРНИЯ ОБРАЗ ГОСПОДЕН ОТ ЕДЕСА В ЦАРИГРАД
Когато цар Авгар господствал в юдейското царство тежко се разболял от неизличима болест. Като чул за чудесата, които правел Христос, му пратил писмо по живописеца Ананий, в което го молел за помощ. Авгар поръчал на Ананий, ако не може Спасителят да дойде при него, той да изпише светлия му обрез.

Ананий с радост приел молбата на своя господар. Щом видял Иисус, заобиколен от толкова много хора, живописецът се захванал за работа. Но всички опити да нарисува лицето му останали напразни. Тогава Христос сам гоповикал при себе си. Умил лицето си с вода, избърсал го с един убрус и иззведнъж на кърпа се изписал неговия неръкотворен обрез. После подал благословената кърпа на живописеса, като му дал своята благословия.

Авгар с благоговение приел неръкотворния образ на Спасителя и веднага се излекувал от най-голямото си страдание. После поставил убруса над градските порти на Едеса и заповядал всички, които минават от там, да се покланят на образа Господен.

По-късно император Константин Багренородни откупил неръкотворния образ на Иисус. Пренесъл в Цариград и го поставил в храма „Св.София” за радост на всички християни. Това станала на 16 август 944 г.
На тази дата църквата чества светлата памет и на свети мъченик Диомед и преподобни Йоаким Осоговски.

17 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИК МИРОН ПРЕЗВИТЕР
Мирон бил от богат и знатен род. Хората го обичали и почитали заради неговия благ характер, мъдрост и човеколюбие. Затова го избрали за свой свещеник.

Във времето на Деций, заклет иконоборец, на връх Рождество Христово в храма, в който служил светия отец, се втурнали езичници, измъкнали Мирон на улицата и го подложили на ужасни мъки. В гнева си те го хвърлили в нагорещена пещ, но светецът излязъл невредим от нея.

Чудото не вразомило езичниците. По заповед на съдията Антипатър свлекли кожата на мъченика от главата до нозете, но Мирон не потрепвал. Своя мъченически живот светия отец завършил през 250 г. в Кизик, където бил посечен пред очите на целия град.

18 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ ФЛОР И ЛАВЪР
Флор и Лавър били братя каменоделци от Илирик. Те били християни и силно обичали своя Бог.
В съседната на тях област езичниците пожелали да построят езически храм. Изпратили двамата братя, които били известни като отлични майстори. Докато работели каменоделците не преставали да просвещават неукитите и онеправдани люде. Мнозина от тях приели Христовата вяра и се покръстили. Техният брой станал толкова голям, че когато храмът бил готов, вместо идоли в него Кръст, който светел с чудна светлина.

Когато узнал за станалото, началникът на града наказал непокорните си поданици със смърт. А братята Флор и Лавър хвърлил в пресъхнал кладенец, който засипал с пръст.

След много години телата на двамата мъченици били намерени. Добродетелни християни ги пренесли в Цариград и там ги погребали. На това място ставали много чудеса, а хората намирали изцеление за телата и душите си.
Днес църквата отбелязва и празника Успение на преподобни Иван Рилски.

19 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИК АНДРЕЙ СТРАТИЛАТ
Андрей бил войник във войската на император Максимиан, който се славел със своята сила и храброст. Тайно вярвал в Христос и му служел с цялото си сърце.

Когато започнала войната между Персия и Сирия, императорът поверил началството на войската на Андрей. И макар тя да не била голяма, нейният водач сам давал пример за безстрашие и вдъхвал на войниците си кураж и желание за победа. В отговор на неговата всеотдайност Бог го възнаградил. И скоро Андрей се върнал в Сирия като победител.
Едва тогава управителят разбрал, че Андрей бил християнин. Дълбоко угорчен, хвърлил славния войн и войниците му в тъмница. Славата му била толкова голяма, че вместо да бъде наказан със смърт, Максимиан му върнал свободата.

Когато Андрей и войниците напуснали затвора, първо приели светото кръщене от Тагарския епископ Петър. Отправили се към планината Таврос, но там ги настигнали императорските войници,. По заповед на Максимиян всички били избити. В този миг на това място бликнал извор, чиято вода имала лечебна сила.

Телата на мъчениците били тържествено погребани от епископите на Тарс и Верия.

20 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ ПРОРОК САМУИЛ
Много преди христовото време в град Рама живеел благочестив човек, на име Елкана. Той имал две съпруги – Ана, неговата любима и Фенана. Ана била бездетна и много страдала затова.

По време на едно жертвоприношение тя се уединила в скинята и започнала да се моли на Бог да и даде син, който тя ще му посвети.Молитвите и били искрени и скоро тя си родила момче. Нарекли го Самуил, което значи ‘измолен от бога’. Когато навършил три година маука му отнесла в Силом и го поверила на първосвещеника Илий, така както обещала пред Господ. Той бил добър човек, но синовете му били развратни хора. Затова Самуил му бил единствената утеха. Скоро добродетелният старец разбрал, че Самуил е пратен от Бога и той ще възвестява неговата Божията воля. Скоро всички в Израел разбрали, че на момъкът почива Духът Господен и започнали да го почитат като пророк.

Светия пророк Самуил умрял в дълбока старост в Рама, където с подобаващи почести го изпратил целия народ.

21 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ АПОСТОЛ ТАДЕЙ
Тадей се родил в Едеса. Още като юноша станал ученик на св. Йоан Кърстител и верен последовател на Иисус.
След възнесението на Спасителя св.Тадей бил сред 70-те христови апостоли, които проповядвали Божието слово. Много езичници станали християни, други станали свидетели на многобройните му чудеса. Сред тях бил и едеския княз Авгар, който получил от свети отец кръщение и пълно изление на болеста си.

Когато апостол Тадей утвърдил едеската църква и поставил презвитери – християни, напуснал Едеса. Заминал за Сирия и Месопотомаия, където продължил апостолската си мисия. Свети Тадей умрял на пределна възраст във финикийския град Берит.

На тази дата почита още светлата памет на света мъченица Васа.


22 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ АГАТОНИК, ЗОЛИТ, ТЕОПРЕПИЙ И ДРУГИ
Светците Агатоник, Золит, Теопрепий и последователите им били християни, които не криели своята дълбока обич към Бог. Непоколебимостта, с която приемали всички страдания в името на Иисус станало причина светите мъже да бъдат осъдени на смърт от ревностните езичници. Всички те намерили мъченическата си смърт през 4 в.

23 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ИРИНЕЙ , еписпок Лионски
Иринея бил родом от Смирна, където още от дете бил посветен в учението на Иисус Христос от учителя си св.Поликарп. Той бил ръкоположен за презвитер и даедно с Потин заминал за Галия, за да проповялва Божието слово. След време светите отци станали основатели на църкви в Лион и Виена, които били подложени на големи изпитания по време на жестоките гонения на християните.

След смърта на Потин, св.Иринея бил избран за епископ на Лион. По това време различни лъжеучения смущавали православната църква. Те станали повод епископът да напише книга, в която асно и красноречиво изложил християнското учение и опровергал тезите на своите опоненти.Оттогава светата църква почита св.Иринея като един от най-великите отци на Християнската вяра.

Днес църквата почита паметта и на свети мъченик Луп.

24 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ЕВТИХ
Евтих бил родом от град Севастопол. Още като младеж жадувал да бъде посветен в Христовата вяра. Затова станал ученик на Йоан Богослов и негов верен последовател. Светият отец обходил много страни и градове като апостол и епископ. По време на своите мъдри проповеди бил гонен, хвърлян в тъмници, жестоко изтезаван. Св.Евтих намерил своята мъченическа смърт след като бил публично посочен с меч.

25 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ АПОСТОЛ ТИТ
Тит бил дете на знатни родители от остров Крит. Получил добро образование, проявявал особен интерес към гръцките мъдреци. Изучил еврейския език младежат прочел и пророчествата, които му помогнали да разбере суетата на идолопролоничеството и да познае истинския Бога.

В това време вестта за Спасителя достигнала и до жителите на Крит. За да се убеди в неговото съществуването Тит заминал за Йерусалим. Там бил свидетел на чудесата и спасителни страдания на Иисус. Възлюбил бог от цялото си сърце, Тит станал ученик на светите апостоли. Приел от ап.Павел светото кръщение, той постояненно го съпътствал в безкрайните му митарства из Далмация.

След време св.Тит се върнал в родния Крит, където обръщал езичниците в християни и развенчавал лъжливите идоли. Избран за епископ на острова, светецът продължил да служи всеотдайно на своето паство. Свети апостол Тит живял до дълбока старост и умрял в блаженство, обичан и почитан от всички християни.

26 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ АДРИАН И НАТАЛИЯ
Император Максимиан издал заповед да заловят всички християни, за да бъдат съдени. Затова мнозина от тях се скрили в планините около Никомидия. Един ден войниците открили в непрестъпна пещера 23 непокорни християни. Отвели ги при императора, който в това време отивал в езическия храм за жертвоприношение. Останали безразлични пред езическите богове, християните били хвърлени в тъмница, където ги подложили на жестоки изтезания.

Свидетел на страданията им станал Адриан – знатен член на преторията. Трогнат от тяхната непоколебимост, той сам поискал да бъде съден като християнин. Разгневеният цар заповядал да оковат знатния мъж във вериги и да го хвърлят в тъмницата при останалите вероотстъпници. После при него довели и съпругата му Наталия, която не се поколебала да подкрепи мъжа си.

След нечовешки изпитания и големи страдания, мъчениците били осъдени на смърт. Телата им събрали боголюбиви християни. Отнесли ги в град Византион, където ги погребали.
След време на това място починала добродетелната Наталия, която посяла сред християните в града обичта и почитанието към светите мъченици.

27 АВГУСТ
ДЕН НА ПРЕПОДОБНИ ПИМЕН ВЕЛИКИ
Пимен се родил в Египет през 340 г. и още твърде млад се отдал на отшелнически живот заедно с двамата си братя. Тук той се отдал на пълно въздържание, на пост и молитва. Отказал се дори от майка си, която в душата си много обичал.
Със своя смирен и добродетелен живот Пимен привлякал много сподвижници, които наставлявал с голяма любов и мъдрост.
Починал в дълбока стараст през 450 г.

28 АВГУСТ
ДЕН НА ПРЕПОДОБНИ МОИСЕЙ МУРИН
През 4 в. в Египет живеел разбойникът Моисей, който със своите злодеяния всявал ужас в цялата страна. Но Бог бил милостив към него и му пратил светъл миг на покаяние. В душата на разбойника изведнъж се пробудило чувството на дълбока разкаяние и в една обител изповядал душата си пред монашеското братство. Получил благословията на игумена, Моисей се преселил да живее там.

След време Моисей отишъл в пустинята, където се отдал на пост, молитва и непосилен труд. Светия човек понасял много страдания, за да преборил спомените от своя разбойнически живот. Свидетели на това станали много иноци, които възлюбили своя добродетелен и човеколюбив учител.
Когато навършил 75 години, преподобни Моисей узнал за своята близка смърт. Умрял в присъствието на 7 свои ученици, които сами пожелали да споделят неговата участ. Светите мъже били жестоко погубени от варварите някъде в пустинята.

За разлика от българите, на днешния ден ромите християни у нас празнуват
ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА.
По стар обичай в памет на светицата се колят курбани и се организират тържества, които продължават цели три дни. Старите хора вярвали, че на Богородица било грехота да се пече месо. Затова курбана се приготвял от варено овче или ярешко месо. Храната се слагала на обща трапеза, на която се нареждала цялата ромска общност.
В някои селища ромите ходели на поклонение на Богородица в близкия манастир. Традиция е и днес софийските цигани да ходат на 28 август на Драгалевския манастир, където носели първите плодове, които са отгредали, за да ги опее и освети попът.

Ромите от Пловдивско пък ходят на Бачковския манастир. Отколешен обичай е под вековните дървета на манастира да се нареждат празнични трапези, на които са слагат обредни храни и погачи, пресни плодове и мед. В навечерието на празника болните и страдащи хора преспиват до близкото аязмо, с надежда да се излекуват. А на сутринта палят свещ и се молят пред иконата на Света Богородица, за здраве, щастие и късмет на цялото семейство.

29 АВГУСТ
ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВЕТИ ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН
Като най-велик сред пророците, и след кръщенетието на Иисус Йоан продължавал да покръства християните, да негодува срещу направидите и да отстоява истината, което никак не се харасвало на езичници и юдеи.

Когато цар Ирод се отрекъл от първата си съпруга и се оженил повторно, Йоан открито обвинил царя в неспазване на Моисеевите закони. Това разгневило царското семейство и Ирод заповядал да хвърлят светеца в тъмница. Но се боял да го погуби, защото народът уважавал и почитал дълбоко своя пророк. Тогава Иродиада, неговата втора жена, която мразела Йоан повече то всичко, решила да погуби Предтеча с хитрост.

По време на голямо тържество в двореца нейната дъщеря танцувала великолепно специално за царя. Възторгнат от това внимание Ирод обещал да изпълни всяко желание на прелестната девойка. А то било - да донесат главата на Кръстителя на златно блюдо.

Йоановите ученици погребали тялото на светия отец, а Иридиада скрила главата му в Иродовия дворец. Оттогава цар Ирод нямал покой и всички чудеса, които правел Спасителят, той приписвал на св.Йоан Предтеча, за когото той казвал, че е възкръснал от мъртвите.

След време главата на Кръстителя била взета от жената на Хуза, която я скрила в Елеонската планина. По-късно тя била намерена и пазена от един свят християнин. По времето на император Константин Велики главата на Йоан скрили в една пещера до град Емеса, от където през 5 в. я отнесли първо в Халкидон, а после в Цариград и оттам – в Комана.
На тази дата църквата почита памет и на свети мъченик Онастасий Струмишки.

Този ден в народния календар е наречен
СЕКНОВЕНИЕ,
Обсечение, Иван Коприван, Църн Св.Иван.
В представите на патриархалните българи на 29 август бил ден разделен, кахърен ден, черен ден. От този момент всички живи същества и целият видим свят започвали да се подготвя за предстоящата зима. На Секновение денят и ноща ставали равни, дните започвали ‘да се секат’, а нощите - да нарастват и да стават по-хладни. ‘Сечала се’ и водата, която била все по-студена. Змиите, гущерите и всички други влечуги се прибирали в леговищата си. Всички и бубулечки и други животинки напускали земята и се скривали дълбоко в почвата, в хралупи, дупки и пещери чак до следващия Благовец. Към своите зимни къщи тръгвали и всички тайнствени, невидими и зли сили – диви, самовили, змейове и змеици.

Затова на Секновение не се работело. Жените не подхващали нито домашна, нито кърска работа, защото каквото си започнал – ще бъде на вятъра или няма да има добър край. Особено лошо било да кроиш и шиеш дреха този ден. Старо поверие било, че тази дреха ще носи само болести и беди.

Не било добре да се яде храна, която имала черен цвят – черно грозде, къпини, боровинки и др., да се пие червено вино. За да си гарантират добро здраве и късмет, сутрин на гладно се хапвало бяло грозде или си пийвало по малко бяло вино.
Хубаво било също да запомниш на кой ден от седмицата е било Секновение. За да предпазиш семейството си от нещастия, добре било да празнуваш на този ден през цялата година.

30 АВГУСТ
ДЕН НА СВЕТИ АЛЕКСАНДЪР, ЙОАН И ПАВЕЛ, Цариградски патриарси
Александър, Йоан и Павел били боголюбиви християни. Със своята всеотдайна дейност в името на Бог, те били ръкоположени за патриарси на Цариград при управлението на императорите Константи Велики и Анастасий и във времето на ересите на иконоборците.

До края на живота си светите отци служели мъдро и всеотдайно на своето голямо паство и чрез своите проповеди и силни внушения сеели божието слово сред езичници и еретици.

Днес църквата отбелязва светлата памет на свети блоговерни княз Александър Невски.

31 АВГУСТ
ПОЛАГАНЕ ЧЕСТНИЯ ПОЯС НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
След успрението на Божията Майка у апостол Тома, който единствен от апостолите не могъл да се прости с нея, останал честния бояс на Богородица. Този свята реликва се предавал през поколения и се пазел като свещенна вещ, пред която се прекланяли всички християни.

През 5 в. император Аркадий пренесъл честния пояс на Дева Мария в Цариград и го положил в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Св.Богородица”. През 10 в. той бил прославен със свещена личба - жената на император Лъв Филосов намерила чрез него изцеление за своето душевно страдание.

За спомен на това чудо, което станало с болната царица, бил установен празникът „Полагане честния пояс на пресвета Богородица”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14290 |01.07.2011 ЮЛИ . 0| 14964 |31.08.2010 СЕПТЕМВРИ . 0| 13815 |21.05.2011 ЮНИ . 1| 14468 |01.02.2012 ФEВРУАРИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads