Реклама / Ads
2| 6312 |08.09.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Малка Богородица - Рождество Богородично

.
На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица, или по-известен като Малка Богородица. Това е денят, в който е родена божията майка. Именици на днешния ден са тези, които празнуват и на Голяма Богородица: Мария, Мика, Мара, Маша, Мариан, Мариана, Марин, Марина, Панайот.
 

Родителите на Богородица-Йоаким и Ана, са добри и щедри хора от Назарет.  Те обаче не можели да имат свое собствено дете. Натъжен от липсата на отроче, Йоаким отива в пустинята, къде прекарва в строг пост и молитви четиридесет дни.

 

През това време Ана също се моли с цялото си сърце на Бога за дете и най-сетне чудото се случва. Пред изпълнената с надежда жена се явява ангел. Той ѝ съобщава, че скоро тя и мъжът ѝ ще се сдобият с благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.






Ана обещава, че ще обрече детето си на Господ. Когато малката Мария става на три години, родителите ѝ я водят в Йерусалимския храм, където я предават в служба на Бога. Мария остава да живее там и започва да лекува скръбта на всички изоставени хора.

 

Днес православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири- Роженската света обител Рождество Богородично.

 

Според нашите обичаи Рождество на Пресвета Богородица се чества предимно от жени, за да ги закриля Богородица винаги. На 8-ми август стопанката на дома приготвя празнична пита.






Прието е, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, за да са здрави децата в семейството. В дните между двата големи православни празника обаче жената може да се съсредоточи върху красотата на градината си. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.


На много места в страната на 8-ми септември се правят големи събори с песни, игри и богата трапеза. Колят се и жертвени овни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4588 |21.08.2019 Честваме Св. Симеон Самоковски . 3| 6697 |15.08.2019 Голяма Богородица - най-светлият летен християнски празник . 0| 6101 |02.08.2019 Честваме Илинден по стар стил - времето се обръща . 0| 4781 |11.07.2019 Православната Църква почита чудотворния образ на Пресвета Богородица ”Троеручица”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads