Реклама / Ads
0| 4893 |17.12.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Днес почитаме пророк Данаил - жените месят питки за плодородие

.
Православната църква почита свети пророк Данаил /Даниил/ и трима вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил.
 

Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

 

Според друга легенда 17 декември е свързан с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал загадъчен сън и който твърде много го смутил. Но като се събудил, той забравил какво точно е сънувал. За да премахне тежкото впечатление, което оставил сънят у него, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им казал, че иска да разберат какво точно е сънувал и да му разтълкуват значението на съня.

 

Никой не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.

 

Застрашен от такава участ, бил и Данаил заедно с други трима - Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът помолил царя да им даде няколко дни отсрочка, надявайки се на Бога, който молел да му открие тайната.

 

Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари и насън им открил всичко, което трябвало да знаят - какъв бил сънят на царя и какво точно означавал.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат.

 

След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци.

 

Данаиловден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4728 |15.12.2017 Почитаме св. свщмчк Елевтерий и преп. Павел Латрийски . 0| 4436 |12.12.2017 Днес почитаме чудотвореца Св. Спиридон . 0| 5338 |26.11.2017 Почитаме Св. Стилиян, черпят Стилиан, Стилияна, Щерян, Щеряна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads