Реклама / Ads
6| 5876 |10.07.2008 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Батко иска да е съветник, Брюксел плаши с тотално спиране на кранчето

.
Слух, че бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, нашумял с прякора Батко, се натиска да стане съветник на транспортния министър Петър Мутафчиев, обикаляше днес кулоарите на парламента.
 

Тази мълва била стигнала дори до Брюксел и от там реагирали много остро, поясни депутат, трудещ се в парламентарната комисия по транспорт. Европейските чиновници недвусмислено заявили на премиера ни, че въпросният Веселин Георгиев, който бе отстранен заради конфликт на интереси с братовата му фирма и вече е компрометирана личност, все още управлява фонда чрез подставени лица, т.е. бившите си подчинени. И ако не бъдат взети крути мерки това да се прекрати, Брюксел ще ни спре всички пари и няма да можем да построим пътищата си. Освен това на Станишев било припомнено, че именно в тази структура са заловени двама началници, искащи от гражданин подкуп от 50 000 лв.

pmutafchiev-1.jpgПоради тази сериозна заплаха правителството и народните прадставители от управляващото мнозинство се разбързаха и в парламента бе внесен законопроект за промени в Закона за пътищата. В него се предлага фонд „Републиканска пътна инфраструктура" да се преобразува в национална агенция, под прякото наблюдение на министър-председателя. По този начин ще се ограничат правомощията и възможностите за разпореждане с еврофондовете на министрите на транспорта и регионалното развитие - Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов. А Станишев лично ще поеме отговорността за правилното и по предназначение усвояване на средствата за пътища от ЕС. Председателят на транспортната комисия в НС Йордан Мирчев призна, че се бърза с приемането на измененията, защото целта е те да станат факт до края на другата седмица, за да може да „рапортуваме" пред Брюксел преди доклада на Еврокомисията на 23 юли. Така сме щели да спасим парите по програма ФАР.

agagauzov.jpgДепутати от комисията не крият негодуванието си, че министър Гагаузов не е бил махнат веднага след като двамата пътни шефове Любомир Лилов и Иван Владимиров бяха спипани с рушвета. Те твърдят, че е невъзможно министърът да не е знаел какво става и че е абсурдно далаверата да е стигала само до някой от заместниците му. Станишев обаче прескочил бившия сливенски кмет при ремонта на кабинета, защото той имал солидна подкрепа в БСП, а и щял да си отвори още един фронт освен този с Румен Петков и президента.  

Опозицията по традиция се обяви против внесените от управляващото мнозинство промени в закона, но не беше единодушна кой трябва да контролира новата патна агенция. Според Лидия Шулева от БНД тя трябва да е на подчинение на транспортното министерство, а Христо Кирчев от ОДС смята , че нейното място е под егидата на регионалното ведомство.

„Този закон не става за нищо, прави се, за да се окупира контролът върху евросредствата, защото се разписва несменяемост на надзорниците", е мнението пък на лидера на ДСБ Иван Костов.

Frognews. bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 15356 |09.07.2008 Пламен Моллов и Поли Карастоянова все по-близки . 36| 17231 |06.07.2008 Масларова пак се оля – изтърси се в Кюстендил с кола за 400 бона . 6| 9653 |04.07.2008 Депутати се стискат за кетъринг, но са готови да си купят яхта . 12| 9690 |03.07.2008 И Юлиана Дончева пропя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads