Реклама / Ads
1| 5093 |04.03.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Имаш къща, имаш булка

.
В света има едно място, което изглежда най-примамливия пазар на недвижими имоти - Шанхай. Всъщност обаче животът там е много жесток, особено за младите китайци, защото девойки там се задомяват само тогава, когата получат от партньорите си жилище, преди да им предложат брак.
 

Тази традиция, която не е от днес, създава една сложна обстановка и в социално, и в икономическо отношение.

Има една шега - шанхайските жени не могат да си намерят съпруг, защото искат къща, кола и 150 000 долара доход. Някои по-претенциозни жени достигат и по-далеч - те изискват бъдещия жених да е покрил изцяло ипотеката преди дори да постави въпроса за брак.

С изключително високите цени, които са факт днес, младите мъже са подложени на огромен стрес да получават достатъчно пари, за да се задомят. Смятаният за "добра партия" мъж трябва да представи задоволителна "зестра" на родителите на момичето, под формата на жилище, като доказателство за своята стабилност и възможност да се грижи за семейство.

"Виждал съм много симпатични и подходящи двойки, които се разделят само защото родителите на момичето са разочаровани от това, че момчето не може да си позволи собствен дом", заявява Ге, шанхайски брокер с 20-годишна дъщеря.

Традицията мъжът да има собствен дом преди сватбата се отразява погубно и на икономиката.

Въпреки че новопостроените жилища в Шанхай отчели двоен ръст на продажбите за миналата година, самият капацитет на града е крайно недостатъчен, за да посрещне нуждите едновременно на богатите китайци или чужденци и на поколението от 80-те (характеризиращо се със своите високи демографски показатели), чиито представители вече са на възраст за женене.

През последните 5 години средните цени на имотите в Шанхай са скочили двойно до рекордните $2,204 за кв. м. Жилище в центъра на града струва около $5,094 за кв.м.

Според Шанхайската служба за имотно информационно обслужване това далеч надвишава доходите на хората от средната класа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 18471 |03.03.2010 Ген. Любен Гоцев събира 500 гости за ЧРД, пазят имената в тайна . 14| 11207 |03.03.2010 Ивайла Баклалова с криминално гадже? . 0| 5451 |02.03.2010 Камерън не сбъдна мечтата си да разкаже за Хирошима . 1| 9906 |02.03.2010 Послушай Марая Кери, за да си по-красива!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads