Реклама / Ads
12| 6247 |26.07.2011 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Мърдок се връща в България, пуска таблоид

.
Медийният магнат обръща поглед към вестникарския пазар в Източна Европа след резила с подслушването на телефони и закриването на „Нюз ъв дъ уърлд” във Великобритания
 
„Ще се оттегля на изток” (I’ll retire East) е казал ядосан Рупърт Мърдок пред тълпата репортери, които са го чакали пред залата „Уилсън рум”, където медийният магнат даде показания във вторник пред Комисията по култура, медии и спорт към долната камара на британския парламент. Репликата му е била отговор на въпрос дали възнамерява да се оттегли след грандиозния скандал с подслушване на мобилни телефони, който доведе до ареста на 6-ма журналисти, закриването на таблоида „Нюз ъв дъ уърлд” и оставката на двама от шефовете на Скотлънд ярд.

Милиардерът е бил бесен и заради нападението спрямо него на протестиращ в залата по време на изслушването – журналистът Джони Марбълс от сп. „Ню стейтмън” го замерил със сладкиш с яйчен крем, докато магнатът отговарял на въпроси на депутатите. Рупърт Мърдок е проявявал интерес към пазара на печатни медии в Източна Европа още докато притежаваше bTV, разкри пред „Торнадо” българин, работил отблизо с фирмата на милиардера „Нюз корпорейшън”. При създалата се ситуация е логично той да потърси нови пазари за експанзия на вестникарската си империя – каза източникът. Закриването на „Нюз ъв дъ уърлд” несъмнено е удар – това бе седмичник с тираж 7.5 милиона.

Но по-тежки са последствията от сканадала и оттеглянето на рекламодателите не само от таблоидите, но и от сериозните издания на Мърдок като в. „Таймс” например. Акциите на „Нюз корпорейшън” се сринаха със 17.9%, отказана му бе и покупката на лондонската телевизия БиСкайБи.” България ще е плацдармът за Източноевропейската експанзия на Мърдок, защото той е отлично запознат с медиите, рекламата и бизнес климата в страната. За стартирането на нов таблоид у нас Мърдок може да разчита на част от старите новинарски кадри от bTV. Не е изключено да направи работна група (workshop) за български журналисти под ръководството на изпитани кадри от съкратените служители на „Нюз ъв дъ уърлд”. Бившата шефка на „Нюз корпорейшън” Ребека Брукс, която също подаде оставка след скандала, обеща на съкратените близо 200 човека, че ще се постарае те да работят отново за корпорацията, дори и в чужбина.”

Методите с подслушване на британските журналисти имат благодатна почва в България – коментират саркастично хора от бранша – тук бяха подслушани дори телефоните на премиера и това нямаше абсолютно никакви последствия за хората, които са го правили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8437 |22.07.2011 За $500 000 пускат порно с Мерилин Монро . 35| 9616 |03.05.2011 Надка Пиратка да се връща от Брюксел! . 16| 5428 |02.05.2011 Агенти да връщат „Стара планина” . 20| 9527 |26.04.2011 След боклука Ани Салич се пуска в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads