Реклама / Ads
3| 6457 |03.11.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Румяна Желева: Различните министри танцуват различни танци

.
Румяна Желева
Правителството ни танцува много динамичен танц в момента. Налага се различните министри да танцуват различни танци и то по едно и също време, което е доста трудно, оцени 100-те дни управление министър Румяна Желева в “Здравей България”, по Нова тв.
 

Водещият на “Здравей България” Милен Цветков посрещна Желева шеговито с думите: "За първи път министърът на външните работи на България танцува пред очите на хиляди български зрители”, след което танцът на Румяна Желева от снощния VIP Dance бе показан отново на запис.

Двамата водещи на “Здравей България” се пошегуваха в ефир, че той не бил много сложен, а по-скоро направен като за външен министър. В отговор на шегата им Румяна Желева още веднъж подчерта, че е решила да разчупи протокола и е участвала в шоуто заради каузата “Деца против насилието”.

“Политикът е политик, защото се занимава с политика, защото трябва да служи на хората, независимо какъв пост заема. И аз танцувах, за да покажа, че човек може да счупи собствените си граници” заяви министър Желева.

На въпроса на водещите какъв танц танцува българското правителството в 100-ия ден от неговото управление Румяна Желева отговори: “Правителството ни танцува много динамичен танц, налага се различните министри да танцуват различни неща и то по едно и също време”.

За 100 дни, прекарани в Министерство на външните работи Румяна Желева сподели, че не са минали лесно, защото непрекъснато й се налага паралелно да си разчиства къщичката, да я подрежда и да я представя пред света – едно нелесно умение според външния ни министър.

Министър Желева е убедена, обаче, че промените, които прави в министерство насърчават професионализма.
“Екипът на външно министерство вече показа, че може да реагира бързо и навременно при два случая – в случая с трагично загиналите българи при инцидента в Охридското езеро и в случая със Спаска Митрова”, заяви Желева и поясни, че при проблемни ситуации с българи в чужбина политиката й е да търси дългосрочни решения.

Като пример за правилно взето решение външният ни министър даде казуса с посланиците ни в Турция и САЩ
“Изслушах внимателно двамата посланици и взех решение да предложа най-строгото наказание за тях, което предстои да бъде одобрено от МС. Те трябва да бъдат наказани, защото са нарушили закона за дипломатическа служба и избирателния закон”, категорична е Румяна Желева.Според нея трябва да се изработи избирателен кодекс за българите в чужбина, с който да се предотвратят бъдещи нарушения.

“Трябва да се помисли дали изобщо да провеждаме избори в чужбина и това трябва да се реши чрез обществена дискусия”, убедена е Румяна Желева. Защото в досегашната избирателна практика на българите в чужбина са се случвали непрекъснати нарушения през изтеклите 20 години, липсвал е синхрон между отделните институции.

В оценката си за управлението на страната ни от ГЕРБ Румяна Желева каза, че не е проблем, че министрите “танцуват различни танци” , но по отношение на външната ни политика “танцът е един и същ, естетически издържан, въпреки че ритъмът понякога е по-забързан, естествено, когато се налага”, заяви оценката си министър Желева.

Най-трудното за повереното й външно министерство според нея е, че в бъдеще време трябва да се върши повече работа с по-малко пари. Вече са реализирани 15% процента рестрикции, а се очаква с още 39% да бъде намален бюджета на МВнР.

“Опитваме се да преструктурираме министерството с цел оптимизация”, заяви Румяна Желева и даде оценка на общото управление за 100 изминали дни – много добър 5.

Що се отнася до търсените решения на енергийните проекти, според Желева те не трябва да се гледат на парче, а много внимателно да се види какъв е общия интерес на България в ЕС и чак тогава да се пристъпи към окончателни решения.

“В момента няма никакъв натиск от страна на Русия”, каза външният ни министър и допълни, че Бойко Борисов ще разговаря отново с европейските лидери по стратегическите въпроси на енергетиката, касаещи страната ни.

Припомняме ви, че министър Желева не за първи път показва умения в сферата на изкуството. Първата й изява на сцената беше в Мюзик айдъл 3, когато изпя "Хубава си, моя горо". Вижте двете участия на външния министър на България.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7025 |02.11.2009 От тел. 112 полудяха, правят конкурс за поети . 0| 7515 |02.11.2009 Плеймейтката Златка ще се омъжва! . 0| 6531 |02.11.2009 Министър, боксьор и футболист в битка за "Мъж на годината" . 0| 6580 |01.11.2009 Ив Сен Лоран е най-богатият покойник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads