Реклама / Ads
20| 14708 |06.08.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Скандалната Лила - консул в Чикаго

.
Скандалната служителка на външното ни министерство Лила Георгиева е номинирана за консул на България в Чикаго - градът, в който живее най-многобройна българска общност в Америка.
 

30-годишната бъдеща дипломатка си спечели преди 2 години скандална слава, след като публикува в личния си сайт свои еротични снимки. Това и коства дисциплинарно наказание, наложено й от министър Калфин като референт за Гърция и Кипър в Дирекция “Двустранни консулски отношения и консулска защита” и “отлагане на повишението в ранг до една година”.

Положението на Лола беше утежнено и от факта, че освен непристойните фотографии, тя беше публикувала и вицове за професията си, включително, че “дипломат е този, който ти казва да идеш на п…а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне”.

След изтечене на наказанието, тя кандидатства за консул в Бразилия, но въпреки че издържа изпитите, сама се отказа от назначение, защото по това време се омъжила и имала планове да кандидатства за друга държава.

В разговор за интернет сайта www.Eurochicago.com по повод новото си назначение Георгиева обяснява, че е на поста от 17 юли, за пръв път е в САЩ и се радва, че първите й впечатления от страната са именно от Чикаго. Според нея фактът, че е едва на 30 години не е пречка, тъй като “младостта е условно понятие и невинаги е пряко отражение на физическите години”.

Форумът към статията обаче изобилства от реакции на неприятна изненада, критики и присмех, включително съвети да си смени фамилното име с това на съпруга си Михаил Тинчев, защото в интернет непрекъснато излизат нейните снимки по прашки.

За съжаление името на Лила Георгиева не е единственото на дипломатически представител на страната ни в САЩ, което се свързва със скандал. В началото на март беше уволнен почетният консул на България в Балтимор д-р Робърт Тарган заради повдигнати срещу него “обвинения за умишлени престъпни деяния и нарушения”, което “уронва доброто му име, което заеманата от него длъжност изисква”.

Оказа се, че докторът е осъден за 4 углавни престъпления, измама с кредитна карта и практикуване на медицинската професия без диплома. Финансовите му машинации са за хиляди долари. Срещу него са предявени общо 91 обвинения, сред които и за сексуален тормоз. Показанията на пациентката, която твърди, че била опипвана “непристойно”, по-късно са били оттеглени. Решението за освобождаването му става факт едва сега, година и половина след издаване на присъдата му.

Тогава зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев обясни пред “Всеки ден”, че ще възложи проверка по случая. Ще се проверява основно защо има забавяне от година и половина между присъдата и освобождаването от длъжност, както и кой отговаря за работата на консулите в посолството ни в САЩ. Процедурата за тяхното назначаване е следната – посланикът ни в съответната страна праща предложение, правят се проучвания, министърът на външните работи го предлага на Министерски съвет и кабинетът го одобрява, обясни Керемедчиев.

Зам-министърът не беше единственият, който дори не е чувал за почетния консул, представлявал България в щата Мериленд. Амнезия е обхванала всички отговорни фактори във Външно министерство. По информация на източници на “Всеки ден”

Тарган е част от вълната на засилено назначаване на почетни консули от 2004-2005 г. Дотогава България разполагала само с посолство във Вашингтон и генерално консулство в Ню Йорк. Тяхната роля е значима, тъй като имат за задача да подпомагат и рекламират българския бизнес, да посрещат и оказват съдействие при официални държавни посещения. Те обаче нямат реални функции, нито дипломатически имунитет. Ползват само дребни привилегии, като например ВИП-номера на колите, когато са у нас, разказват служители на външното ни министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12280 |04.08.2009 Любовта е лудост – сцена за актьори и рапъри . 0| 7736 |04.08.2009 Шампанското празнува рожден ден . 0| 9581 |03.08.2009 Брат Пит: Актьорският занаят е за млади момчета . 2| 10941 |03.08.2009 Мъжете - аналитични; жените - тактици в мисълта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads