Реклама / Ads
0| 5171 |06.01.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Тържества в чест на Елвис стягат в Мемфис

.
легендарният Елвис Пресли
Почитатели на Краля на рока от цял свят се готвят да отбележат 75-ия му рожден ден. Най-големите тържества по този повод ще бъдат в Мемфис, където 8 януари вече е обявен за Деня на Елвис Пресли,пише БГНЕС.
 

Грандиозното събитие включва изпълнения на живо и изложби, като към тях с различни инициативи ще се присъединят още хиляди меломани и  фен-клубове на музикалната легенда в Токио, Лондон, Париж и други места от всички кътчета на планетата.

“Елвис е една от тези редки личности, които успяха да отекнат през културните линии”, според Хауърд Крамър, куратор на изложбата за легендата в Рок-енд-рол залата на славата в Кливлънд, Охайо. 32 години след смъртта му, мъжът, роден под името Аарон Елвис Пресли запазва почти непокътнати и без конкуренция по брой и по географски обхват фенове, добавя той.

“Елвис все още съществува като важна фигура в културата”, смята Ерика Дос, професор в департамента за американски изследвания на Университета Нотр Дам. За Дос, авторка на книгата “Културата на Елвис: фенове, вяра и образ”, “популярността на Краля е жива, защото той предлага нещо различно на всеки фен. “За някои, той си остава бунтовникът в поп-музиката от 50-те, за други той е твърде много суперзвезда от Лас Вегас. За трети той е патриотичният американец, който влиза в армията в края на 50-те, някои го възприемат като добро пораснало момче, което пее госпъл”, добавя тя.

“Той бе невероятно добре изглеждащ младеж, който съзнателно нарушаваше всички видове секс и полови норми през 50-те и бе привлекателен и за мъжете, и за жените навремето”, смята Дос. Феновете обаче го помнят и най-голяма част от тях ще се стекат в Мемфис, за да участват в рязането на празничната торта в присъствието на екс-съпругата му Присила и дъщеря му Лиса Мари Пресли в имението на Краля, Грейсленд.

“Елвис продължава да бъде популярен по целия свят и фенове идват на всяка петгодишнина”, според говорителя на Грейсленд Кевин Керн. Отворено за посещения през 1982 и обявено за национален паметник през 2006, имението привлича близо 600 000 посетители годишно, превръщайки го в един от най-посещаваните домове в Америка. В чест на рождения му ден този път имението открива изложба, озаглавена “От Тупело до Мемфис”, хроникирайки ранните години на Елвис от раждането му в малкия град в Мисисипи до завършване на гимназия в Мемфис и до момента, малко преди той на навлезе под светлините на международните прожектори.

В центъра на града сладкари ще сервират в историческия хотел “Пийбоди” шоколадова торта, гарнирана с фъстъчено масло и банани, която да напомня за пържения сандвич с фъстъчено масло и банани, за който се твърди да е бил любим на Елвис. Роден на 8 януари 1935, мъжът, който ще стане известен като Краля на рок-енд-рола израства заобиколен от влияния на популярната кънтри музика и госпел мелодии, които е слушал в църквата, където семейството му се моли. Начинът, по който комбинира тези влияния, за да създаде нов звук, има продължителен ефект върху музиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8330 |05.01.2010 Редки снимки на Кастро се появиха в интернет . 3| 6215 |05.01.2010 Борис Стругацки: Джеймс Камерън е плагиат . 11| 5512 |04.01.2010 Вежди Рашидов с принос към инстУтуциите . 8| 6195 |04.01.2010 Оспорват съществуването на G-точката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads