Реклама / Ads
3| 8578 |29.11.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Учени откриха тайната на вечната младост?

.
Американски учени разгадаха тайната на вечната младост. Направеното от тях забележително изследване дава надежди да бъде създадено лекарство, което да предотвратява остаряването, съобщи в. "Дейли мейл".
 

Ако това наистина се случи, може би ни очаква по-дълъг живот. Това значи, че хората ще са по-здрави, няма да страдат от сърдечносъдови заболявания и Алцхаймер, а кожата и косата им ще запазват младежкия си блясък, допълва БТА.

То би позволило на мъжете и жените да имат деца по естествен път дори в напреднала възраст. Увеличаването на броя на годините, в които човек е здрав, би облекчило много здравните каси. За семействата също би намаляла тежестта от грижите за немощни близки.

Експериментът е като от филма "Странният случай с Бенджамин Бътън", в който героят на Брад Пит вместо да остарява, се подмладява.

Автор на изследването е онкологът д-р Роналд де Пиню от Харварския университет. Той обърна ефекта от стареенето за първи път, правейки опити с мишки. Преди експеримента тяхната кожа, мозък, вътрешни органи били като на 80-годишни хора. Само за два месеца след като получили лекарство, включващо ключов ензим, животните имали толкова много нови клетки, че били почти напълно подмладени. Въпреки че преди това те били вече безплодни, се сдобили с голямо потомство.

"Ако се отнасяше за хора, резултатът щеше да е като да имаш 40-годишен човек, който изглежда над 80, и да обърнеш ефекта до нивата за 50-годишен". - каза д-р Де Пиню. В основата на постижението са структури, наречени теломери. Това са миниатюрни биологически часовници на крайчетата на хромозомите, които ги предпазват от увреждане. С времето теломерите се скъсяват все повече и това повишава риска от болести като Алцхаймер.

В крайна сметка те стават толкова къси, че клетките умират. Съществува ензим, наречен теломераза, който може да изгради отново теломерите, но обикновено той се изключва в човешкия организъм.

Д-р Де Пиню успял да събуди отново ензима у мишките, които били състарени преждевременно, така че да се имитира процеса на стареене у хората.

Той очаквал методът му да спре или забави процеса на стареене, но той дори го обърнал. Специалистите се надяват да успеят да разработят лекарство със същия ефект за хората. Ако то бъде давано от средна възраст, би могло да забави или предотврати развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет, болестта на Алцхаймер. То дори би могло да удължи живота. За създаването му обаче съществуват някои предизвикателства.

В процеса на стареенето участват много механизми. Макар и теломерите да са важни, в него има и други фактори. Затова той надали може да бъде преодолян с едно единствено лекарство. Високото ниво на теломераза пък може да предизвика рак.

До разработването на подобно лекарство срещу стареене ще минат повече от десет години, предупреждават експертите. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Нейчър".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9251 |13.10.2010 Децата на Джоли и Пит - ученици в Будапеща . 10| 13415 |10.08.2010 Разбулиха тайната на Бермудския триъгълник . 1| 5506 |15.05.2010 Ученичка направи околосветско пътешествие . 3| 9573 |26.03.2010 Родственик на прочутия Рекс откриха учени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads