Реклама / Ads
11| 5541 |04.01.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Вежди Рашидов с принос към инстУтуциите

.
Вежди Ршидов Източник: Вяра Йовева
Спешни промени в Българския правописен и правоговорен речник поиска по Нова телевизия актьорът Сашо Дойнов. Според него думата „институции” вече е правилно да се изписва „инстУтуции”.
 

До важното решение Дойнов стигнал, след като в кратко изявление преди Нова година министърът на културата Вежди Рашидов 9 пъти употребил авторитетно „инстУтуции”. Дойнов е категоричен, че „инстУтуции” е правилното произнасяне на думата и за дебат изобщо не може да става въпрос. Още повече, че не можем да имаме никакви съмнения в правоговора на културния министър, който сега се е посветил на святата цел – да изгради „български Лувър”, който ще се превърне във влиятелна инстУтуция.

Новаторството в културното ведомство обаче не е патент само на Вежди Рашидов. Там традициите са поне от три мандата. Неговият предшественик, социалистическият министър Стефан Данаилов също даде своя принос за развитието на родния език. Той пък претендираше за правописни промени при използването на буквите „з” и „с”. Героят от „На всеки километър” в съболезнователен адрес написа „Збогом”, вместо общоприетото до тогава „сбогом”. Промяната почти със сигурност щеше да бъде одобрена от властващото тогава правителство на Сергей Станишев, но журналистът Явор Дачков ги накара да се осъзнаят, напомняйки, че съгласно новото правило и името на министъра-актьор трябва да се изписва като Здефан, вместо Стефан.

Източници на Frognews.bg тогава разкриха, че най-яростни противници на заместването на „с” със „з” били от ДПС. Хората на Доган се обосновали, че дребната промяна на две буквички щяла да има мащабния ефект на възродителния процес. Много хора щели да се окажат със сменени имена.

С траен принос към родната култура ще остане и министърът на културата в правителството на Симеон Сакскобурготски Нина Чилова. Изрусената фурия разкри, че Панчо Владигеров е сред любимите й художници. Сега остава само наследникът и Вежди Рашидов да постави картините на Владигеров в новата инстУтуция – „българския Лувър”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6219 |04.01.2010 Оспорват съществуването на G-точката . 6| 7267 |03.01.2010 Сандра Бълок би по доходност кинозвездите на САЩ . 2| 8892 |31.12.2009 Алисия и Божинов продават къща . 5| 9275 |31.12.2009 Райна спря да крие любовта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads