Реклама / Ads
0| 4879 |30.09.2016 ФРОГ МЮЗИК

Българка спечели конкурса ”Джордже Енеску” в Букурещ

.
Виктория Василенко
Конкурсът за пианисти в румънската столица донесе историческа победа за България - 23-годишната Виктория Василенко е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието тази година.
 

Сред тримата финалисти тя бе единствената европейка. Конкуренцията включваше Такума Ишии от Япония, който спечели втората награда и Данор Кинтерос от Чили, завършил трети в класирането, съобщава БНР.

 

Конкурсът "Джордже Енеску" 2016 беше в четири специалности: цигулка, виолончело, пиано и композиция. Журито на клавирната категория, водено от Габриел Тачино (Франция), беше съставено от именити пианисти като Дана Боршан (Румъния), Волфганг Манц (Германия), Питър Донохо (Великобритания), Алън Уайс (САЩ), Андрей Писарев (Русия).

 

В историята на престижното състезание за пианисти са останали имената на победители като Елизабет Леонская, Раду Лупу, Дмитрий Алексеев.

Освен първата награда, която е в размер на 15 000 евро и дава шанс за престижни концертни участия, Виктория Василенко спечели и специалната награда на Букурещката филхармония "Джордже Енеску" и диригента Джон Акселрод, с които тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс на финала в неделя вечерта в прочутата концертна зала Атенеум в Букурещ.

 

Виктория Василенко е от музикантско семейство, преминала е обучение в НМУ "Любомир Пипков" - София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова, във Висшето училище "Кралица София" в Мадрид в класа на проф. Дмитрий Башкиров и в Международната академия за пианисти край езерото Комо в Италия, а в момента е студентка в Нов български университет и ще продължи в престижния музикален колеж "Кралица Елизабет" в Брюксел, Белгия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5326 |07.09.2016 Нина Николина спечели сърцата на публиката в „Белгийския крал” . 0| 10183 |31.07.2016 16-годишният Радко спечели конкурса ”Бургас и морето” . 0| 5141 |13.04.2016 Българка, партнирала на Павароти, ще пее “Бал с маски” в НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads