Реклама / Ads
0| 6188 |24.06.2014 ФРОГ МЮЗИК

Буена Виста Соушъл Клъб с два оригинални концерта

.
Те ще се състоят в зала 1 на НДК, София, на 30 юни, и в пловдивския античен театър ден по-късно – на 1 юли. Българската публика да очаква среща с всички живи членове на оригиналната формация – Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес, Исус Рамос и още девет музиканти, присъединили се към тях през годините от тежката кавалерия на кубинските музиканти – Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга.
 

Шоуто на най-великите кубински изпълнители ще продължи два часа, информират организаторите на прощалното им турне в у нас - "БГ Саунд Стейдж" и "Кийн Актс".

Музиката на Буена Виста Соушъл Клъб пренася в стара Хавана в годините  преди революцията от 1959-а, време с дъх на ром и хавански пури, с вкус на сладък и безметежен живот и красиви жени. Да се слуша такава музика, никога не омръзва. Тя изтрива следите на времето, заличава лошите спомени и вдъхва желание за живот. Защото тя е самият истински живот.
 
След 16 вълнуващи години и стотици разпродадени концерти в цял свят посланиците на кубинската музика ще кажат "Адиос!" на своята любима публика. Последната обиколка на темпераментните изпълнители започна от Франция през юни и ще минe през Европа, Южна Африка, завършвайки със серия концерти в САЩ.

Историята на формацията започва през 1997, когато  американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Вдъхновен  от запис от Хуан де Маркос Гонзалес, Кудър заминава за Хавана да издири музиканти ветерани. Той осъществява проекта си, въпреки  пречките от различните политически системи, изкарвайки от дълго забвение иконите от предреволюционния период Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресявайки удивителното им творчество.

Дискът носи името на техния популярен клуб за срещи с музика и танци, затворен след революцията в Хавана - "Буена Виста Соушъл Клъб" - прекрасно име на проекта и формацията. Уникалната смес от американски джаз, кънтри и пулсиращите афро-кубински ритми завладяват публиката и критиката. Кудър подбира за проекта си двайсет музиканти, които участват в  записите, включително неговия син -  Йоахим Кудър, който тогава е едва 19-годишен. Проектът е записан само за шест дни, представяйки четиринадесет песни. Нито една от тях не е реалзирана в студио, всички са записани на живо в домове или заведения. Светът буквално се влюбва в горещите и екзотични кубински ритми – ча-ча-ча, мамбо и румба, такива, каквито са в златните кубински години - 30-те до 50-те на миналия век. А концертните зали пеят и танцуват с музикантите, макар повечето от тях да са влезли във формацията в преклонна възраст. Заедно с любовта на публиката дискът "Буена Виста Соушъл Клъб" получава и най-престижната музикална награда - "Грами".

През 1999 големият режисьор Вим Вендерс увековечава творчеството и таланта на кубинските музиканти. Лентата му мигновено се превръща в култов филм с името "Буена Виста Соушъл Клъб". Саундтракът към него става изключително популярен по целия свят. Лентата представя част от песните, записани в Хавана, и откъси от концерти в Амстердам и "Карнеги Хол" в Ню Йорк, допринасяйки за допълнителната популярност на изпълнителите. За времето на съществуването си в Буена Виста Соушъл Клъб са участвали над 40 музиканти. Формацията се превърна в  биг бенд от виртуози, в който няколко поколения празнуват кубинската музикална традиция с всеотдаен устрем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6731 |23.06.2014 Култовата Funkdoobiest в "Маймунарника" . 0| 5784 |19.06.2014 INSOMNIA: техно изгрев на плажа . 0| 5877 |18.06.2014 Karnivool с първи концерт у нас . 0| 5871 |17.06.2014 Ахтопол домакин за Джулая; 8 групи ще подгряват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads