Реклама / Ads
0| 6272 |12.04.2018 ФРОГ МЮЗИК

ЛУРА в София Лайв Клуб на 11 май 2018

.
Лура продължава да изразява мълчаливите сълзи на древните песни, тайните на batuque (Музикален жанр от Кабо Верде) и бунтарската молитва, която носи в сърцето си.
 

Коя е Лура?

 

Лура учи в спортно училище (плуване) в Лисабон когато Juka, успешен изпълнител по това време, я кани да участва в новия му албум. “Бях на седемнадесет. Очакваше се да пея бек вокали, но накрая Juka ме покани да направим дует с него,” спомня си Лура. Това е моментът, в който тя осъзнава, че има глас с дълбок, чувствена тоналност. Веднага след успеха на албума на Juka, португалски продуцент я забелязва й и помага да издаде първия си албум – танцови парчета, предназначени за млада публика. Лура е на 21. “Записът беше предназначен за клубове,” обяснява тя, но въпреки комерсиалния характер на албума, една песен “NhaVida” (Моят живот) привлича вниманието и е включена в сборен албум Red Hot + Lisbon през 1997.

 

Продуцентската компания Lusafrica проявява интерес към младия талант когато чува дуета и с Бонга в песента "MulembaXangola" и през 2004 г. компанията продуцира Di KorpuKuAlma (От тяло и душа). Това е първият запис, в който Лура следва кабовердийската музикална култура. Успехът на албума е огромен, както в самата Португалия, така и сред диаспората и утвърден най-вече с големия интерес към "Na Ri Na". През 2005 г. албумът е издаден в над 10 страни, включително САЩ, Италия (където е бил един от най-продаваните записи през лятото) и Великобритания (където е номиниран за "BBC World Music Awards"). За този албум, португалския журналист EduardoAgualusa възкликва: „бъдещето на музиката на Кабо Верде си има име и това име е Лура.“

 

През 2006 г. Лура концертира по света, представяйки албума си M'bem di Fora (Дошъл съм от далеч). Турнето е особено успешно и тя печели многобройни фенове, които стават все по-лоялни и внимателни към музиката й. Три години по-късно тя издава Eclipse, което затвърждава славата на музикална перла на новото поколение изпълнители на Кабо Верде. Въпреки това тя скромно признава: "Кариерата ми е постоянна изненада за мен, от момента, в който открих гласа си през тийнейджърските ми години досега.“

 

През 2010 г. Lusafrica издава TheBestofLura - албум, който събира най-добрите й  записи,  включително  "ModaBô",  записана  с  CesariaEvora  през  първите седмици на 2010. Песента е написана от Лура в чест на Босоногата Дива. Албумът включва и DVD с концерта, заснет от португалската телевизия.

 

Подобно на всички останали творци от Кабо Верде, Лура е разстроена дълбоко от смъртта на ЧезарияЕвора декември 2011 г. Година по-късно тя отдава почит на Босоногата Дива с песента "NósDiva", която разпространява в YouTube. След като се оттегля в атмосферата и културата на корените си в Прая, Кабо Верде, без да прекъсва изцяло концертната си дейност. Подкрепена и вдъхновена от музикантите и композиторите на архипелага, Лура се завръща в звукозаписното студио в началото на 2015 г., за да направи нов албум - Herança (Наследство). Жив, танцувален и толкова кабoвердийски, Herança (Наследство) се фокусира върху енергизиращия, темпов funanaбийт с песни като "Maria di Lida", "Sabi di Más" и "NessTempo di NhaBidjissa".

 

Herança следва естествено развитието на дискографията на Лура след Di KorpukuAlma (2004), M’Bem di Fora (2006) и Eclipse (2009), както и на нейния Bestof (2010), в който тя направи специален дует с ЧезарияЕвора на песента “ModaBô”. Албумът изследва най-съкровените аспекти на кабовердийските музикални жанрове batuque и funaná, като Лура им придава своето собствено усещане и идентичност.

 

Повече информация за последния проект на Лура

 

Албумът Herança е подарък към всички онези, които искат да се докоснат до универсалната душа на Кабо Верде, но също така е и тържество на таланта, който носи Лура като певица и автор на песни. В песента “Sabi di Más”, Лура  възпява  онова  толкова  характерно  за  острова  saudade.  Саудаде  е  понятие, което описва  чувство  на носталгия  по нещо или някого, което е било  обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. Песента изследва характерната дилема на жителите на Кабо Верде „искам да остана, но трябва да тръгна“ и „искам да си тръгна, но трябва да остана“.

 

Една от най-ангажиращите песни на албума е “BarcodePapel”. Песента е написана от Лура. Подобно на мост, свързващ различни култури, "Barco" изследва  връзката  с  континентална  Африка,  която  винаги  е  вдъхновявала ритъма и енергията на Кабо Верде, проницателността на музиката на острова и универсалността  на  неговото  население.  Симбиозата  на  гласовете  и симфонията на емоциите, които се издигат от мелодията са най-финият поклон на Лура пред Африка и африканците, които постоянно се стремят към мир и хармония.

 

Отдавайки почит на корените, в същото време, Лура подава ръка на следващото музикално поколение и предава наследството на музикалните традиции като прави версия на песента  "NhuSantiagu", с която  ЕлидаАлмейда  изгрява на музикалната сцена на Кабо Ведре през 2015 г..

 

Универсалността и мощта на Herança се дължат също и на участието на четири големи имена в световната съвременна музика  - ToyVieira, HernaniAlmeida, NanáVasconcelos и RichardBona. ToyVieira продължава линията на този албум на Лура с всички предходни, докато HernaniAlmeida представя звука и визията на новото поколение кабовердийски музиканти, които внасят нов полъх в традиционната музикална култура. NanáVasconcelos успешно и хармонично съюзява мистиката на своя творчески свят, писането на Марио Луцио и мощния глас на Лура. Накрая Ричард Бона продуцира "BarcodePapel", одухотворен дует, чиято същност може да бъде постигната само чрез синергията на двама големи творци.

 

Herança ни дава възможност да се свържем с ритъма на Кабо Верде и нейните хора, традиции и  музика,  всички  отразени в  изкуството на  най-мелодичната,

харизматична изпълнителка на цяло поколение изпълнители от Кабо Верде.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5923 |06.12.2017 Световноизвестният виртуоз Дейвид Гарет с грандиозен концерт в София, част от настоящото му световно турне EXPLOSIVE LIVE! . 0| 5091 |28.11.2017 Шарл Азнавур пристигна в София! . 0| 6440 |23.11.2017 FUN LOVIN CRIMINALS избраха подгряваща българска група за концерта си в София . 0| 5212 |15.11.2017 Концерт на иконата на френската музика ШАРЛ АЗНАВУР в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads