Реклама / Ads
0| 7893 |16.09.2020 ФРОГ МЮЗИК

Нина Николина и „Магическите гласове“ възкресяват традицията на народната песен

.
Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора“, Бургас. Проектът е подкрепен от Министерство на културата.
 

В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български народни песни. В репертоара й има известни като „Излел е Дельо хайдутин“ и малко известни като “Наведа”, “Пладнина прейода“, „Пойде мома“ .


През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора „Магическите гласове на България“, с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.
Новият документален концерт - спектакъл “Традиции” се занимава с историята на българската песен и различните й интерпретации през годините.
https://youtu.be/aKkLDYoUyQs

 

„За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен“, споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на „Магическите гласове“.


В спектакъла звучат по нов начин, автентични народни с акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин”, „ Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко “, „Дилмано“, „ Полегнала е Тодора “ , „Мори айда, айда“, „ Вечеряй Радо“ и други , както и не токова известни двугласи и тригласи.


Концерт – спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.
„Традиции“ не е обикновен концерт, а спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.

 

След успеха на „Магическите гласове“ пред европейския елит в Страсбург, Берлин и др., екипът реши да реализира нов - Документален концерт-спектакъл „Традиции“, предназначен за българската публика.

 

В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът ще реализира видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел, ще се предоставят безвъзмездно в училищата, на преподавателите по музика във всички степени на обучение.

 

Документалният концерт-спектакъл „Традиции“ на Нина Николина и хор „Магическите гласове“ като независими артисти е с подкрепата на Министерство на културата.
В типичния за Нина Николина арт и нетрадиционен стил на проектите и,
вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие „Нина Николина и „Магическите гласове“ пътуват“ в сътрудничество с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би в света ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.


Това ще бъде истинско пътешествие, връщане назад във времето, една разходка сред красотата на българската природа и традиции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7499 |22.06.2020 Нина Николина представя „Тебе да вземем“ . 0| 6656 |13.04.2020 Нина Николина с концертен запис на „Свети Георги“ . 0| 6583 |24.10.2019 Нина Николина с концерт в София „Нина Николина LIVE“ и Национално турне 2019/2020 „Класика & Традиция“ с Русенска Филхармония . 0| 5748 |29.09.2019 Николина Чакърдъкова ще пее за юбилея си в НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads