Реклама / Ads
0| 7161 |11.02.2018 ФРОГ МЮЗИК

Песен срещу тероризма спечели фестивала в Сан Ремо

.
Ермал Мета и Фабрицио Моро
Дуетът Ермал Мета и Фабрицио Моро спечели 68-ото издание на фестивала в Сан Ремо с песента ”Нищо не ми направихте”, съобщават италиански медии. Песента бе посветена на жертвите на серията от терористични атаки в Европа и по света през последните години.
 

Двамата изпълнители посветиха победата си на фестивала на близките си и на звукозаписните си компании. Композитор на песента-победител е Андреа Фебо. Парчето отправя посланието, че хората не трябва да се страхуват от терористите. В песента се припомнят терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г., в Ница през юли 2016 г., в Кайро и в Барселона миналата година, както и серията от нападения във Великобритания пак през миналата година, отбелязва БНТ.

 

В песента се казва, че тероризмът е ранил земята, от Азия до Великобритания, споменават се едноминутни мълчания в памет за жертвите, говори се за майки, загубили децата си, и за деца, изгубили родителите си. В парчето се казва още, че терористите и техните безсмислени войни не са постигнали нищо, че животът на хората продължава смело напред въпреки нападенията, че след терористичните атаки светът се изправя отново благодарение на детските усмивки.

 

Песента на Ермал Мета, който е албанец, и на Фабрицио Моро, който е италианец, едва не отпадна от конкурсната програма, защото имаше съмнения, че композиторът ѝ я е плагиатствал от свое собствено парче, представено преди две години пак в Сан Ремо, но в раздела за млади таланти. А регламентът на фестивала гласи, че песните, представени на него, не трябва да са изпълнявани преди това. В крайна сметка организаторите на феста решиха да допуснат песента с аргумента, че нейният създател е плагиатствал от себе си и че образно казано се е самоцитирал. Ермал Мета и Фабрицио Моро са самостоятелни изпълнители и се събраха в дует за тазгодишното издание на фестивала.

 

На второ място остана групата "Ло Стато Сочале", чието име в превод означава "Социалната държава". Бандата се представи на фестивала с песента "Живот във ваканция". Тя спечели и наградата на журналистите, отразяващи феста. В нея се отправя посланието, че хората трябва да избират работа, която харесват, да си зададат въпроса дали живеят, за да работят или работят, за да живеят и когато работата, която вършат не им харесва и се чувстват демотивирани, да напуснат и да заминат във ваканция.

 

Изпълнението на песента на групата бе съпътствано от зрелищен спектакъл, в който на сцената се появи побеляла възрастна дама и се впусна в динамичен танц с по-млад мъж. В ролята на възрастната дама бе 83-годишната британка Пади Джоунс. Нейното пълно име е Сара Патриша Джоунс.

 

Възрастната дама споделя, че е започнала да танцува доста късно, на 69 години, и днес обикаля света с партньора си Нико и участва в най-различни конкурси за латино танци. В родината си тя нашумя с участието си в риалити формата "Великобритания търси талант", а през 2009 г. спечели испански риалити формат за самородни таланти. Коментатори казват, че Пади Джоунс буквално е възпламенила сцената на фестивала Сан Ремо и я наричат истинския победител на тазгодищното фестивално издание.

 

На трето място във финалната класация на феста остана песента на Анализа, озаглавена "Светът преди теб". Според критици песента е автобиографична и е посветена на края на първата любов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6990 |16.09.2017 С песен на Азис откриха учебната година в гимназия . 0| 7819 |24.08.2017 Лейди Гага пусна клип с българска народна песен . 6| 13158 |12.05.2017 Кристиан на седмото небе: България може да спечели тази година . 0| 19505 |03.04.2017 Кристиан вдигна на крак публиката в Лондон с песента си за Евровизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads