Реклама / Ads
3| 9508 |22.08.2012 ФРОГ МЮЗИК

Време е за „Миндя рок фест” 2012 г.

.
Политологът Евгений Дайнов като музикант
Тази година българският Уудсток, както е известен ежегодният "Миндя рок фест", ще се случи за четвърти път. Датите са 24 и 25 август. Мястото е обичайното - центърът на великотърновското село Миндя.
 

12 групи ще се качат на сцената, а желанието на много чужди и български банди е било отклонено заради големия интерес, а и финансови пречки, разказва проф. Евгений Дайнов, инициатор и организатор на феста заедно със Станимир Габровски и Борислав Мавродиев.

Организаторите са получили обаждания от холандски, английски и руски рок и блус групи. "Нямаме логистичната възможност да ги посрещнем подобаващо. Намерението ни обаче е да ги включим в програмата за следващата година, когато ‘‘Миндя Рок Фест‘‘ ще навърши пет години.”

В 17 ч. на 24 август е откриването на рок събитието. Кметът на селото Иван Иванов ще поздрави феновете, а местният фолклорен състав "Веселина" ще го играе подгряваща група.

Концертите започват в 18 ч. Първата вечер ще свирят "Мурзилка", "Черноризец", "Демоде", Nana & The Gang, "Силует" и "Диана Експрес". Втората - Assamblend, Tortilla Flat, "Магистри", "Блус трафик", "Монолит" и Васко Кръпката. Това е последният голям музикален фестивал, който е безплатен, а място за разпъване на палатки има достатъчно, увериха организаторите.

Вече трескаво се подготвят сцената, инструментите и реквизита. Междувременно кметът на селото Иван Иванов боядисва пешеходни пътеки и реже храсти. Евгений Дайнов усилено репетира с групата си "Магистри", с която ще забият на сцената на втория ден, 25 август.
Васко Кръпката пък е влюбен в Миндя и атмосферата около рок събитието. Той е обещал да участва винаги докато го има.

Музикантите ще бъдат приютени из къщите. „В моят дом поне две групи ще нощуват”, казва Дайнов. „Публиката за наша радост сама се организира. Хората си намират квартири наоколо в градовете. Има три официални палаткови лагери и един за каравани. В сенчестите дворове в селото също се опъват палатки. През първата година -2009 г., се събрала публика около 300-400 човека от околността. През 2010 г. феновете нараснали на 1500 човека. Миналата година за първи път фестивалът е два дни, свирят 10 групи, а селото било пълно. Около 3000 човека купонясвали на вечер. Надявам се тази година да не бъдат повече от 4000, защото селото трудно ни поема, разказва за тревогите си политологът.

„Миндя рок фест” привлича всяка година нови посетители, което е признак за висока култура. Покрай рокендрола ще възстановим културната тъкан на България", убеден е Евгений Дайнов.

Рокендролът е народната музика на развитите градове от XX век. Село Миндя има много стабилни традиции, било е много развито преди комунистите да го съсипят.

Миндя е първото у нас рок село, което за четири години успя да спечели много последователи и вече има десетки малки населени места, следващи фестивалния му пример. На фона на рок музиката ще се проведат турнир по шах и изложба.

От миналата година "Миндя рок фест" е в културния календар на Община Велико Търново, като за осъществяването му през тази година Общината отпуска двойно повече средства - 4 хлд. лв. Останалите пари са благодарение на доброжелатели и спонсори, а повечето от групите свирят без хонорар. Тази година организаторите за първи път ще направят записи на концертите на дискове, които ще раздадат на музикантите. ‘‘Така могат да ги продадат и да изкарат пари поне за струни‘‘, допълни Дайнов.

В самото село Миндя има какво да се види освен фестивала през лятото. Над него минава римски път и са открити останки на римски гарнизон.

Двама талантливи български писатели са увековечили името на селото в романите си - "Иван Кондарев" на Емилиян Станев и "Корени" на Васил Попов. От миналата година селото, известно и с многото си английско население, може да се гордее със защитена местност край река Веселина.

Васко Кръпката е казал, че докато "Миндя рок фест" го има винаги ще участва
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10979 |20.08.2012 Само след броени дни MO‘HORIZONS BANANA SOUNDSYSTEM отново ще зарадват с концерт българските си фенове . 8| 8147 |13.08.2012 Гагастерия! До кога? . 0| 6085 |13.08.2012 Beastie Boys съдят фирма за енергийни напитки . 3| 8579 |08.08.2012 Тя е Мадона! Може да си го позволи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads