Реклама / Ads
2| 7113 |05.02.2015 ХРАНА И ВИНО

12 отрови, които ядем

.
Че хранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето, е вече известен факт. Проведени са множество изследвания, които доказват, че те могат да станат причина за появата на рак и други заболявания. Представяме ви няколко, които се използват в хранително-вкусовата промишленост и които все пак е желателно да избягваме. Съдържанието им трябва да е отбелязано на опаковките на продуктите.
 

Натриев нитрит

В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти - бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.

Бутилоксианизол

Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилоксианизолът е нестабилен  и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

Пропилгалат

Също антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, експертите препоръчват да се избягват продуктите, в чийто състав влиза.

Натриев глутамат

Това е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатните заливки, супи, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.

След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.

Трансмазнини

Прекомерната консумация на трансмазнини (например маргарин, мазнина за фритюрник) може да доведе до сърдечни заболявания. Те създават условия за повишен риск от инфаркт, бъбречна недостатъчност, заболявания на кръвоносните съдове. Дневната „доза“ не бива да превишава 2 г. Производителите на хранителни продукти все повече се отказват от използването на трансмазнини, но те все още се използват в огромни количества в мрежата заведения за бързо хранене.

Аспартам

Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар. Представлява комбинация от две аминокиселини и метанол. Стотици научни изследвания доказват, че аспартамът не е вреден. Но някои експерти се осланят на две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., които намират връзка между него и появата на рак. Аспартамът може да се окаже вреден за някои групи хора, особено за болните от фенилкетонурия, тъй като в състава му влиза веществото фенилаланин.

Калиев ацесулфам

Калиев ацесулфам е сравнително нов подсладител, който се прилага в газираните напитки от 1998 г. Освен това се слага в желатиновите десерти, дъвки и някои други. Това вещество е 200 пъти по-сладко от обикновената захар. Някои изследвания показват, че може да причини рак, но данните не са категорични.

Оцветители

Вредните хранителни оцветители отдавна вече се забранени, въпреки това има поне още пет, които при тестове върху животни доказват вероятността от развитие на рак. Ето защо експертите по принцип съветват да се избягва изборът на продукти с оцветители. По-голямата част от оцветителите действително са безвредни и се приготвят от натурални съставки. Вредните оцветители обикновено се срещат в бонбони, сладки, напитки, сосове, желатинови продукти.

Олестра

Това е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че подтиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания.

Калиев бромат

Вече се използва рядко, но въпреки това се среща при приготвянето на хлебни  и други тестени изделия от бяло брашно. Попадайки в организма веднага се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания. В щата Калифония например на етикета задължително трябва да е отбелязоно неговата съдържание и предупреждение, че продуктът може да е опасен.

Бяла захар

Бялата захар в тестените изделия, сосовете и други хранителни продукти следва да се избягва. Големите количества бяла захар са вредни за здравето и могат да влошат храносмилането, освен че вредят на здравето на зъбите и води до проблеми с теглото. Захарта не трябва да превишава повече от 10 % от общия дневен обем калории. За съжаление, порционът на захарта възлиза често на 20-40 %.

Натриев хлорид

Обикновена сол, която е добавена почти във всеки продукт. Вярно е, че малко количество натриев хлорид е необходим на организма, но всяко излишно  може да разстрои сърдечно-съдовата система, ще влоши дейността на бъбреците, ще повиши артериалното налягане и риска от инфаркт.

(hrani.bg)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9909 |30.01.2015 Най-вредните неща, които си причинява съвременният мъж . 4| 7408 |05.12.2014 Ядем шаран на Никулден - рибата спасила светията от смърт ! . 0| 9458 |07.10.2014 Топ 7 на билките, от които доказано отслабваме . 2| 7578 |05.09.2014 Ще ядем по-скъп мед тази година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads