Реклама / Ads
0| 7908 |21.07.2015 ХРАНА И ВИНО

13 неща, които не сте знаели за сушито

.
От ресторанти, удостоени със звезди от Мишлен, до рафтовете на супермаркета и вкъщи пред телевизора, сушито е навсякъде. Не е трудно да откриете прилични ролове, но техниката, историята и любопитните факти около съчетанието на ориз и риба все още са неизвестни дори на най-любопитните консуматори.
 
На база разговори със суши-консултанти, писатели и готвачи, обобщихме няколко факта, които ще ви дадат по-добра представа за тази богата кулинарна традиция.

Сушито винаги е било космополитно

Образът на суши майстор, седнал на върха на самотна планина, е изкуствен и нереален. Сушито винаги е било най-силно свързано с Токио, така че понятието за по-разпространения стил суши (едомаи) произлиза от старото име на Токио ("Едо").

Земетресението през 1923 г пренася сушито от улиците на закрито

До този момент сушито е било ексклузивно стрийт храна, но разрухата от земетресението изравнява със земята толкова голяма част от Токио, че цените на недвижимите имоти спадат, което позволява на суши майсторите да си позволят реални ресторанти в сгради.

Най-старият тип суши в Япония има вкус на сирене

Край езерото Бива в южна Япония все още следват старомодни техники за приготвяне на суши, съществуващи отпреди ерата на хладилниците - филетиране на шаран, поставяне на филетата в ориз с оцет и оставянето им да отлежават за период около три години. Резултатът е ферментирал местен деликатес, наречен "фуназуши", който според експерти има вкус на пикантно сирене.

Сьомгата формално е бяла риба

Този розово-оранжев цвят на месото й се получава от диетата от ракообразни.

Живите миди всъщност не са живи

Естествената еластичноснт на фибрите в мидата я кара да се свива и разширява, което създава впечатление за движение.

Уни не е точно това, което си мислите

Вероятно считате, че уни представлява морски таралеж, но може и да не съзнавате, че деликатесът всъщност е... половите органи на това същество. Сега, след като го знаете, вероятно ви се иска да можехте да забравите този факт.

Червената риба тон не винаги е била толкова търсена

В наши дни червената риба тон (bluefin tuna) е сред най-скъпите суши-деликатеси. За справка, през 2013 a 225-килограмова риба от този вид се продаде за рекордните $1.8 млн. на токийския рибен пазар "Цукиджи".

Рибарите обаче някога са избягвали червената риба тон, защото тя е много силна и с лекота може да разкъса рибарските мрежи. Това се е променило през 50-те години, когато по-силните найлонови влакна за мрежи са направили улова им по-практичен. За жалост, това е довело до опасно високи нива на улов.

Японските ножове се заточват по различен начин

За разлика от приспособленията за рязане на храна на Запад, повечето японски ножове се заострят само от едната страна. Те режат с движение на издърпване към вас, вместо с такова напред, което позволява на готвачите да държат лактите си близо до тялото.

Суши менюто не винаги е започвало с мисо

Мисо се счита по-скоро за храна за закуска в Япония. Тамаго, омлет в японски стил, традиционно е бил първото ястие в суши вечерята, и се е използвал като мерило за уменията на готвача.

Преводът на думата "сашими" има изключително логичен смисъл

"Саши" означава рязане, "ми" - тяло.

Сушито от супермаркета винаги ще има горчив вкус

Рибата се оксидира, след като бъде нарязана и изложена на въздуха, ето защо сушито трябва да се консумира много скоро след приготвянето му.

Всяка секунда, която то прекарва в кутия в хладилник, води до загуба на вкус, ето защо сушито в магазина е различно в много аспекти от наистина качествения продукт.

Пластмасовата трева в сушито "за доставка до дома" е имала историческо предназначение

Някога са се използвали истински листа вместо сега вездесъщата пластмасова трева. Листата са служели за декорация и разделяне на храната, но и са придавали антибактериални свойства, за да спомагат рибата да остава свежа за по-дълго.

Консервираният джинджифил се боядисва в розово

Младите джинджифилови растения имат леко розов цвят, но повечето от това, което виждате на пазара, всъщност е естествено бледожълто, преди да бъде оцветено по изкуствен начин с оцветители или сок от цвекло.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10773 |10.03.2015 Вредните храни, които ни изкушават от всеки ъгъл . 2| 7106 |05.02.2015 12 отрови, които ядем . 2| 9906 |30.01.2015 Най-вредните неща, които си причинява съвременният мъж . 0| 9455 |07.10.2014 Топ 7 на билките, от които доказано отслабваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads