Реклама / Ads
0| 7225 |06.11.2009 ХРАНА И ВИНО

Борим грипа с топла супа и горещ пунш

.
Всъщност не е никак учудващо, че натуралните лекове срещу настинка и грип са популярни, защото съвременната медицина, въпреки постиженията си, все още не е предложила лекарство, което наистина да лекува тези познати отдавна заболявания.
 

Има антивирусни препарати могат да предпазят от грип или да съкратят продължителността му да облекчат симптомите, но повечето лекарства предлагат само временното им облекчение. В същото време има доста използвани от векове натурални продукти, а и храни, които наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

Ехинацея
Тя е билкова добавка, която подобрява работата на имунната система и с това опосредствено намалява риска от настинка и грип. Някои нови изследвания показват, че благодарение на нея заболяванията протичат по-леко, а продължителността им намалява средно с ден и половина. Независимо, че става дума за хранителна добавка, преди нейната употреба е препоръчително да се консултирате със своя лекар. Това се отнася и за всеки друг продукт на естествена основа.

Витамин С
Изследванията за ефективността на витамин С при борба с простудите остава под въпрос. Някои изследвания показват, че витамин С наистина може да съкрати продължителността на обикновената настинка макар и минимално. Други изследвания са по-категорични в тази посока. Това, което е сигурно е, че витамин С има отношение към по-доброто функциониране на имунната система, т.е. следва да намалява риска от заболяване. Независимо, че този витамин не може да се складира в тялото (т.е. излишните количества се изхвърлят), не се препоръчва употребата на повече от 2 г дневно заради риска от странични действия, най-често камъни в бъбреците и диария.

Цинк
Според някои изследвания той притежава антивирусни свойства. Има доказателства, че минералът може да предпази от формирането на определени протеини, които вирусите използват, за да се размножават. Но дали ще има ефект зависи много от това как се приема цинкът. Цинковите таблетки изглежда нямат ефект върху продължителността на настинката или грипа, но геловете за нос с цинк показват обещаващи резултати.

Пилешка супа
Истинска бабина рецепта! Пилешката супа може да помогне да се справите с простудните симптоми по няколко начина. Вдишвайки парите, помагате на запушения нос. Пиенето на повече течности помага да избегнете дехидратация, която е реална опасност при всяко повишаване на температурата. В лабораторни условия тя е показала и антивъзпалителни свойства.

Горещ подсладен пунш
Той е старо лекарство за нощно време, макар и не много популярно у нас. И все пак, тъй като не е препоръчително да пиете черен чай точно преди да си легнете, направете си билков, добавете една чаена лъжичка мед, глътка уиски или бърбън и изстискайте лимон. Тази смес ще облекчи запушването на носа, болките в гърлото и ще ви помогне да заспите. Но се ограничете до една "доза". Твърде много алкохол ще се отрази негативно на имунната система.

Топъл чай
Пиенето на топъл (не горещ!) чай дава някои от същите ползи като пилешката супа. Вдишването на парата улеснява дишането, а течността облекчава гърлото и осигурява хидратация. Черните и зелените чайове имат още един бонус – богати са на антиоксиданти.

Чесън

Той отдавна е настойчиво предлаган заради твърденията, че се бори с вредните микроорганизми. Няма достатъчно проучвания по този въпрос, за да бъде препоръчан като лекарство при простуда, но пък най-малкото ще придаде вкус на храната ви, когато, заради запушения нос, всичко ви се струва безвкусно. А организмът има нужда от повече енергия, за да се пребори с болестта.

Гаргара с хрян

Хрянът е народен лек за премахване на секрета от дихателните пътища. Един възможен вариант е да смесите пресен хрян с мед в чаша вода
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7306 |04.11.2009 Хапвайте плодове, за да укротите апетита . 0| 6528 |02.11.2009 Огромно кюфте покори "Гинес" . 3| 7362 |29.10.2009 Не планирайте мига, освежете го с чаша cava . 0| 10718 |26.10.2009 На чаша бренди с граф Дракула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads