Бутер кифлички с пълнеж от ябълки, орехи и канела
Съставки
2-3 ябълки (зависи от големината им)
2 с.л. смлени орехи
1 ч.л. канела
1 с.л. пудра захар (може и повече, ако ябълките са по-кисели)
1 пакет бутер тесто (270 г.)
пудра захар (за поръсване)
Порции
6 кифлички
Подготовка
10 мин.
Готвене
25-30 мин.
Съставки
5
Общо време
40 мин.
Оборудване
Тава за печене
Ренде или пасатор
Начин на приготвяне
Ябълките са едни от най-полезните и често консумирани плодове. Не случайно има една приказка "По една ябълка на ден, бягай, докторе, от мен!". Те вече се намират на пазара целогодишно, но сезонът им е най-вече през есента. Има различни сортове - по-малки, по-едри, зелени, жълти или червени, по-кисели или по-сладки.
Ябълките намират приложение в различни пайове, торти и десерти, смутита и фрешове. Те са богати на фибри и антиоксиданти, понижават холестерола и имат високо съдържание на витамин С. Ето защо реших да направя ето тези кифлички с ябълки, които са страхотен есенен десерт. Правят се лесно и не изискват голяма подготовка или много продукти.
Първо измийте и нарежете ябълките на парчета. Можете да ги пасирате с пасатор / блендер или да ги настържете на ситно ренде. След това добавете към тях останалите продукти и ги разбъркайте с лъжица. В зависимост от вкусовете ви и сладостта на ябълките, може да регулирате вкуса на пълнежа като съответно добавите повече или по-малко от всеки продукт.
Включете фурната да загрява на 180 градуса и си подгответе тавичка за печене, която застелете с кухненска хартия. Извадете бутер тестото от хладилника, разстелете го и го нарежете на дълги правоъгълници. Зависи колко големи ги нарежете и колко е бутер-тестото ви, ще ви се получат повече или по-малко кифлички.
По продължение на всеки правоъгълник поставете с лъжица от ябълковата смес. След това прегънете бутер-тестото, така че да се захлупи. Хубаво натиснете от всички страни, така че да се затвори и да не изстича от сместа, а да остане вътре. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25-30 минути, докато кифличките добият приятен златист загар. След като ги извадите, поръсете ги с пудра захар, докато са още топли и се насладете на приятния им вкус.
Ако ви остане от сместа, можете да си направите ябълкови трюфели.
Източник: Natals Sweet & Healthy
Моля, подкрепете ни.