0|
9606
|27.10.2014
ХРАНА И ВИНО
Чаша какао стимулира паметта
Отслабването на паметта може да бъде преборено с какао, съобщават Франс прес и в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Нейчър нюросайънс".
Според авторите му от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк чаша горещ шоколад може да се окаже ключът към предотвратяването на загуба на паметта.
Изследователите са установили, че благодарение на флаванолите в какаото само за три месеца паметта на 60-годишни индивиди става като на хора на 30 или 40 години. Според експертите това е първото пряко доказателство, че на отслабването на паметта може да се противодейства съществено чрез прости промени в храненето.
Това означава, че чаша какао в студените зимни вечери може да помогне на хората да се опазят от опустошителните ефекти на деменцията, когато остареят.
За съжаление на почитателите на сладкото същото не важи за шоколада, тъй като той съдържа различна форма на какаото от използваната в настоящото изследване.
Проучването на американските специалисти показва, че всекидневната консумация на напитка, съдържаща какаови флаваноли, води до обрат в обичайното за напредването на възрастта отслабване на паметта, причинено от промени в мозъчен регион, известен като gyrus dentatus.
Неспособността да запомняме неща - като имената на нови познати, къде сме паркирали автомобила си или къде сме оставили ключовете си - е различна от опустошителната загуба на паметта, съпътстваща болестта на Алцхаймер, отбелязват специалистите.
Тъй като в процеса на преработка на какаото много от полезните флаваноли се губят, за целите на настоящото проучване специалистите са използвали тестова напитка, приготвена специално от компания "Марс". В тестовете изследователите са наблюдавали съществено подобрение във функциите на gyrus dentatus.
"Ако в началото на изследването паметта при участниците е била типичната за 60-годишни, то след три месеца тя е била сравнима с тази на индивид на 30 или 40 години", казва д-р Скот Смол от екипа.
Специалистите отбелязват, че изследването е малко - обхванало е само 37 души, но следващата им цел е да проверят резултатите в по-мащабно проучване.
Изследователите са установили, че благодарение на флаванолите в какаото само за три месеца паметта на 60-годишни индивиди става като на хора на 30 или 40 години. Според експертите това е първото пряко доказателство, че на отслабването на паметта може да се противодейства съществено чрез прости промени в храненето.
Това означава, че чаша какао в студените зимни вечери може да помогне на хората да се опазят от опустошителните ефекти на деменцията, когато остареят.
За съжаление на почитателите на сладкото същото не важи за шоколада, тъй като той съдържа различна форма на какаото от използваната в настоящото изследване.
Проучването на американските специалисти показва, че всекидневната консумация на напитка, съдържаща какаови флаваноли, води до обрат в обичайното за напредването на възрастта отслабване на паметта, причинено от промени в мозъчен регион, известен като gyrus dentatus.
Неспособността да запомняме неща - като имената на нови познати, къде сме паркирали автомобила си или къде сме оставили ключовете си - е различна от опустошителната загуба на паметта, съпътстваща болестта на Алцхаймер, отбелязват специалистите.
Тъй като в процеса на преработка на какаото много от полезните флаваноли се губят, за целите на настоящото проучване специалистите са използвали тестова напитка, приготвена специално от компания "Марс". В тестовете изследователите са наблюдавали съществено подобрение във функциите на gyrus dentatus.
"Ако в началото на изследването паметта при участниците е била типичната за 60-годишни, то след три месеца тя е била сравнима с тази на индивид на 30 или 40 години", казва д-р Скот Смол от екипа.
Специалистите отбелязват, че изследването е малко - обхванало е само 37 души, но следващата им цел е да проверят резултатите в по-мащабно проучване.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads