Реклама / Ads
0| 6586 |05.12.2022 ХРАНА И ВИНО

Чудесата и традициите на виното

.
„Виното е слънчева светлина, заключена в бутилка”, казал Галилей.
 

За тази напитка са изпяти песни, писани са стихове. То присъства на всяка трапеза или изискан прием. Виното е страст и дори го наричат Божие питие. Не случайно сведения за производството на този гроздов еликсир датират от дълбока древност.

 

Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ. През 2006 г. започва мащабен генетичен проект, който анализира произхода на над 110 съвременни сорта грозде. Изследват се находки с изцапана с вино керамика, датирани към периода около 6000 година пр.н.е. в Грузия и около 6000 година пр.н.е. в Иран. В Древен Египет са открити винени листа и фрески, изобразяващи лозя и вино, като древните египтяни дори записвали върху делвите данни за реколтата, лозето и винопроизводителя. Вавилонците пък въвеждат първите закони, които регулират функционирането на пазарите за вино.

 

С възникването на християнството, значението на виното става още по-голямо. То се приема като символ на кръвта на Исус Христос и на самия живот. Дори в Библията неведнъж се споменава, а едно от Христовите чудеса е превръщането на водата във вино.

 

С течение на времето алкохолната напитка става и важна търговска стока. Редица речни и морски пристанища процъфтяват от износа на вино. Сред най-големите производители в света са Франция, Италия, Испания, Аржентина, Португалия, България, Гърция, Румъния.  

 

Въпреки че сме малка страна, българското вино е едно от най-качествените и високо оценявани на световни изложения. Редовно печели златни и сребърни медали. Като един от добрите производители на вино и наследник на старите традиции, винарска изба „Бошкилов“ предлага високо качество и отличен вкус от собствени лозя. Лозовият масив се намира близо до Мелник, където доминират три сорта грозде Мелник 55, Мерло и Каберне Совиньон. Лозето е на 19 години, а от 2017 година е 100% органично гледано и сертифицирано.

 

А традицията за производство на вино в България датира още от преди 5000 години. Началото на лозарството и винарството се поставя от траките, които се считани за едни от най-добрите винари през Античността. Според данните, те пренесли първите лози от Близкия и Средния Изток. Първоначално вино се е произвеждало по поречието на Марица и около морските пристанища. Не случайно и днес тези региони са с най-силните традиции в създаването на божествената напитка. А сред най-почитаните божества от траките е богът на виното Дионис. След налагането на християнството, празникът се християнизира и започва почитането на свети Трифон като покровител на лозарите и винарите.

 

За виното на „Бошкилов“ казват, че е с наситен тъмночервен с виолетов оттенък, жизнен и полиран цвят. А ароматът е чист, изпълнен с тъмни горски плодове, касис и зелена чушка (пиразин). Балансиран и натурален вкус със средно дълъг финал.

 

„Животът е твърде кратък да пиеш евтино вино“, казва Клиф Хаким. Можем и да добавим, че ястие без компанията на чаша вино е като живот без любов. Да си доставим удоволствие и да си пожелаем нещо хубаво с чаша червено вино в студените дни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10215 |26.12.2019 Шеф Божана Кацарова: Може да сме модернисти, но е готино да спазваме традициите . 1| 8775 |19.08.2018 Виното вече не е главният помирител във френския парламент . 2| 6989 |23.12.2014 Виното е Христова кръв . 0| 8022 |27.11.2014 За бъчвите и виното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads