Реклама / Ads
0| 6135 |12.10.2023 ХРАНА И ВИНО

Даваме много пари за храна, а постоянно я хвърляме? Полезни съвети как да променим това

.
През последната година храната в България поскъпна. Все повече пари оставяме в магазина за закупуване на основни хранителни продукти. Въпреки това изхвърлянето на храна продължава. Така буквално хвърляме пари в кофата за боклук. Всяка година в България се изхвърля над 1 милиона тона храна.
 

Как да спрем това?

 

Първото, което трябва да направите е, когато пазарувате, да купувате продукти, от които наистина имате нужда, пише businessnovinite.bg.

 

Подредете хладилника си - така ясно ще виждате какво имате и от какво се нуждаете.

 

Купувайте продукти, които са в сезон (по-евтино е).

 

Гответе на разумни порции. Готвенето на цялата кутия паста изглежда по-лесно, но е по-вероятно да изхвърлите малко, вместо да ядете паста четири поредни дни.

 

Яжте остатъците. Планирайте да изядете остатъците от вечерята за обяд на следващия ден, за да сте сигурни, че храната е изядена.

 

Хранете уличните животни с остатъците от трапезата ви.

 

Преглеждайте внимателно какво изхвърляте. Всеки ден и всяка седмица изхвърляме много хранителни продукти и остатъци от храна. Обърнете щателно внимание на това какво точно и в какви количества изхвърляте. Така ще ви е по-лесно да прецените какви продукти да купувате и в какви количества, така че да не остава за изхвърляне.

 

Използвайте правилно плодовете и зеленчуците


Бананите са прекалено узрели? Направете бананов хляб или просто замразете банана, за да го използвате по-късно в смути.

 

Използвайте кайсиеви кори и сърцевини и кори от ябълки за приготвяне на конфитюри.

 

Запазете остатъците от плодове (кори, върхове или сърцевини) и ги сварете в съд с вода на котлона, за да ухае дома ви на свежест.

 

Поставете кори от лимон и лайм в кофата за боклук, за да премахнете миризмата.

 

Използвайте обелки от лук, връхчета от моркови, броколи и стволове на целина и парченца лук и чесън, за да направите зеленчуков бульон. 

 

Използвайте остатъците от вашия домат (кората, краищата и сока), за да използвате за доматен сос.


Смелете и замразете остатъците от билки в масло или вода. Можете дори да отглеждате свои собствени, за да спестите допълнителни пари.

 

Използвайте стръкове зеленчуци за супи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5617 |10.10.2023 Плодове и повече течности ни пазят от настинки . 0| 6639 |04.10.2023 Ядките защитават и лекуват . 0| 5505 |03.10.2023 Кои са най-консумираните храни в света на глава от населението? . 0| 6498 |02.10.2023 Как да си направим лютеница в домашни условия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads