Реклама / Ads
0| 5037 |31.05.2025 НОВИНИ

„Токсично“ ли е олиото? Експертите отговарят

.
Източник: БГНЕС
Олиа като слънчогледово и рапично (канола) присъстват в почти всяка кухня — използваме ги както за готвене, така и за салати. Но напоследък тези семенни олия се оказаха в центъра на ожесточен онлайн дебат.
 

През последните години социалните мрежи са залети с твърдения, че тези олия са „токсични“, „вредни“ и увреждат здравето. Критиците дори ги наричат „омразната осмица“ – визирайки осем популярни растителни олия: канола, царевично, памучно, гроздово, соево, оризово, слънчогледово и шафраново. Обвиненията варират от причиняване на сърдечносъдови заболявания до диабет тип 2, пише BBC.

 

Наистина ли семенното олио е „врагът“? Или страховете около него са неоснователни?







Олиото и сърцето


Голяма част от критиката се съсредоточава върху съдържанието на омега-6 мастни киселини в тези олия.

 

Омега-6 са есенциални мастни киселини — телата ни се нуждаят от тях, но не могат сами да ги синтезират. Някои учени твърдят, че високият им прием води до хронично възпаление, което увеличава риска от сърдечни заболявания и рак.

 

„Новите изследвания показват, че омега-6 водят до образуване на естествени молекули като липоксини, които имат мощен противовъзпалителен ефект“, казва Дариуш Мозафариян, професор в Университета Тъфтс, САЩ.

 

Проучване с над 200 000 души в САЩ, проследени за около 30 години, показва, че хората с по-висока консумация на растителни олия (включително семенни) са по-малко склонни да починат от сърдечносъдови заболявания или рак. Обратно – тези, които приемали повече масло и животински мазнини, имали по-висока смъртност.

 

Връзката с холестерола


Много изследвания разглеждат линоленовата киселина – омега-6 мастна киселина, която се съдържа в големи количества в семенното олио и намалява „лошия“ LDL холестерол.

 

През 2019 г. проф. Мати Марклунд анализира данни от близо 30 проучвания и установява, че хората с най-високи нива на линоленова киселина в кръвта имат най-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

 

„Линоленовата киселина подобрява холестерола и обмяната на глюкозата – два ключови фактора за риска от инфаркт и диабет тип 2“, казва той.

Омега-3 срещу омега-6


Някои критици твърдят, че приемаме прекалено много омега-6 и твърде малко омега-3. В западния свят съотношението може да достигне 50:1, докато се препоръчва да е по-близо до 4:1.

 

Преглед на СЗО от 2022 г. свързва високото съотношение омега-6:омега-3 с повишен риск от когнитивен спад и улцерозен колит. От друга страна, по-високият прием на омега-3 се свързва с 26% по-нисък риск от депресия.

 

Според Марклунд обаче е по-добре да увеличим омега-3, отколкото да ограничаваме омега-6, защото и двете имат ползи за здравето.







Как се преработва семенното олио


За разлика от други мазнини, семенното олио се извлича от семена чрез индустриален процес. Обикновено се използва химичното вещество хексан. Няма сериозни доказателства, че това създава проблем, особено след дезодорация и избелване, които премахват остатъчните вещества.

„Хексанът е стандартен метод в хранителната промишленост“, казва проф. Гарднър. Студенопресованите олия избягват тази технология, но са значително по-скъпи.

 

Има ли връзка с рака?


Новo изследване от 2024 г. откри, че линоленовата киселина може да подпомага растежа на определен тип рак на гърдата — тройно негативен рак. Въпреки това учените подчертават, че омега-6 мастните киселини са незаменими, а пълното им изключване може да има вредни последици.

 

Кое олио е най-полезно?


Олиа като канола и соево са добре изследвани и доказано подобряват холестерола, инсулиновата чувствителност и телесното тегло.

 

„Канола олиото има подобни, а понякога и по-добри ефекти върху холестерола в сравнение със зехтина“, казва Мозафариян. Освен това, то съдържа балансирани количества мононенаситени, омега-6 и омега-3 мазнини.

 

Изследвания сочат, че канола олиото понижава LDL холестерола по-ефективно от слънчогледовото и наситените мазнини, а при диабетици също помага за намаляване на теглото.

 

Соевото олио също има положителен ефект – понижава холестерола и намалява общата смъртност с 6% за всеки 5 г дневен прием.







Заключение


„Олиото от семена е един от най-здравословните природни източници на мазнини“, казва Мозафариян. Въпреки това, в публичното пространство се създават обърквания, често свързани с факта, че тези олия се използват в ултрапреработени храни (UPFs).

 

„Но вредата не идва от самото олио, а от прекомерната консумация на UPFs, пълни със захар, сол и изкуствени добавки“, добавя той.

 

„Не бих искал хората да започнат масово да изхвърлят семенното олио заради тази истерия“, казва Гарднър.

 

„Омега-6 мастните киселини са отлични за здравето“, заключава Марклунд. „Те се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет и дори смърт от всички причини“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 34028 |31.05.2025 НАТО не обсъжда условията на Путин: Украйна има право на избор . 1| 2425 |31.05.2025 Световен ден без тютюн. Акцентът – как примамливи изделия въвличат децата в зависимост . 23| 24893 |31.05.2025 Класическа дезинформация: Стари кадри, представени като протест срещу еврото . 1| 2463 |31.05.2025 Насилието над деца расте, държавата мълчи: Протест с искане за спешни реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads