Реклама / Ads
0| 5520 |22.11.2022 ХРАНА И ВИНО

Детска бригада се посвети в тънкостите на градинарството и пчеларството

.
Приключи проект „Детска бригада” – лекции по пчеларство и градинарство за деца на сдружение „Европейски инициативи без граници“ и образователен център „Дворецът на децата“. Той е част от програма „Знание и растеж“ на фирма „Еконт“, финансирана от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.
 

Проектът се осъществи съвместно със сдружение „Здравец“ и хижа „Минзухар“. Домакин и основен ръководител на всички дейности беше стопанинът на хижата Станислав Стефанов, който в последните години се е посветил да я възстанови и облагороди, като е насочил вниманието и усилията си към биоземеделието и пчеларството.

 

Начало на работилниците бе поставено през месец май 2022 г. и приключи в началото на ноември, като беше насочен към подрастващи на възраст от 7 до 14 г. В рамките на този период повече от 410 деца взеха участие в проекта, практикувайки съобразно сезона различни дейности в градината и пчелина. Всяка лекция беше с времетраене 120 мин, като 60 минути бяха отделени за градинарство и 60 минути - за пчелина.


.

.

Лекциите и практическите занимания по пчеларство включваха теоретично запознаване на децата какво е пчеларството, защо пчелите са важни, как да бъдат опазени, отваряне на кошера и демонстрация на работата по пчелната пита, запознаване с различни пчеларски инструменти. Всяко дете бе облечено в пчеларски детски гащеризон и пчеларски ръкавици и получи като подарък бурканче мед.

 

След пчелина децата преминаха към занимания в био градината на Дворецът на децата.

 

По време на лекцията по градинарство участниците бяха облечени в градински престилки и на всяко дете бяха предоставени градински инструменти. След кратка теоретична подготовка, съобразена със сезона и различните дейности в градината, участниците садиха домати, прекопаваха, плевиха, правиха сладко от кайсии, забъркваха оцет, прибираха бали сено, събираха орехи. Всеки ученик отнесе вкъщи саксия със засадена от него билка, за да наблюдава развитието й.

 

Проектът „Детска бригада“ провокира голям интерес, като в него се включиха цели класове, родители с техните деца, детски занимални, спортни и туристически клубове. По решение на организаторите се проведоха допълнително две лекции, за да се отговори на засиленото желанието за участие.

 

Проектът ще продължи съществуването си и през следващата година като част от образователната програма на „Дворецът на децата“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11115 |08.10.2022 Медико-биологични характеристики и достойнства на храна на прах ”Вега плюс” . 0| 10173 |17.09.2022 Кои са най-добрите съдове за безвредно и здравословно готвене? . 0| 10143 |26.07.2022 Фестивал на торта Гараш, живи статуи и още много изненади очакват русенци в края на лятото . 0| 8972 |25.07.2022 Dream job: 100 000 долара за дегустация на бонбони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads