Реклама / Ads
0| 8992 |14.09.2015 ХРАНА И ВИНО

Дяволът в кухнята

.
Ридли Скот ще екранизира мемоарите на Марко Пиер Уайт
 
Като лошо момче, пушещо цигара от цигара и замерващо с кухненски съдове персонала и понякога гостите си, Марко Пиер Уайт е толкова прочут заради бурните си връзки и проблемен семеен живот, колкото и заради уменията си в кухнята.

Притежавал три звезди от "Мишлен" (и отказал се сам от тях), също толкова бивши съпруги и четири официално признати деца, историята на неговия живот – изобилстваща от гневни разпри и брачни премеждия – би могла да се превърне в чудесен киносценарий.

И наистина - сега колоритният му път от Лийдс до върха в света на кулинарията ще бъде пренесен на голям екран под формата на холивудски филм, режисиран от британския режисьор и продуцент Ридли Скот.

Марко е продал правата за автобиографичния си бестселър "Дяволът в кухнята" на Скот, сред чиито филми са "Гладиатор", "Блейд рънър" и "Телма и Луиз".

За ролята на готвача с поведение на рокзвезда е избран Майкъл Фасбендър.

Говорейки за първи път за филма, Уайт, който се е оттегли от професионалната готварска кариера преди 15 години, казва, че Скот е единственият режисьор, който той би желал да екранизира историята му.

"Получавал съм много предложения за филми в миналото, но Ридли е единственият човек, на който имам доверието да разкаже моята история," коментира Уайт.

"Ридли и Джанина Фачо, която е участвала и в "Гладиатор", снимат филма. Те ми отправиха предложение миналата година, и сега вече сделката е финализирана и аз сътруднича активно на проекта."

Миналата година плъзнаха слухове, че Уайт е водил преговори и за екранизация на полу-автобиографичната си готварска книга White Heat, но изглежда те така и не са стигнали до някакъв реален резултат.

Скот е оповестил, че за "Дяволът в кухнята" се е спрял на шортлист от двама сценаристи, от които предпочита Колет Абеди, и снимките на филма се очаква да започнат в следващите седмици.

Сред другите назовавани обсъждани кандидатури за роли във филма е бил и Даниъл Крейг – твърди се, че той се е планирало да изиграе свадливия му конкурент и бивш негов чирак Гордън Рамзи.

Марко е единственият човек, който някога е успявал да разплаче прочутия с бурния си нрав готвач.

Сега е плъзнал нов слух, че Рамзи ще играе себе си във филма, но за момента няма официално потвърждение на тази информация.

Роденият в Германия Фасбендър, номиниран миналата година за "Оскар" за поддържаща мъжка роля в "12 години в робство", се е срещал с Уайт през лятото, за да обсъдят ролята.

"Той е прекрасен актьор и изключителна личност," споделя Марко.

"Вечеряхме и той се държеше невероятно естествено. Просто излъчваше естествена харизма и магнетизъм и се радвам, че той ще играе мен. Той има пламък в себе си, който долавям и разбирам.

За мен е огромна чест да се срещна с него и да работя с Ридли. Аз съм само един готвач, момче от Йоркшир със скромен произход, така че това да снимат филм за моя живот е нещо невероятно."

Ако Марко звучи малко по-меко, отколкото се очаква заради страховитата му репутация, това може и да се дължи на факта, че на 53 години той твърди, че най-после се е поуспокоил.

Може и наистина да е така, но филмът ще представи всички ексцесии от по-ранните му години.

Сюжетът започва, когато младият Марко, едно от четирите деца на Франк Уайт и Мария-Роза Галина – която умира, когато Марко е само 6-годишен – напуска дома си в Лийдс на 16 години.

Той напуска гимназията "Алертън", без да получи официална диплома, и пристига в Лондон с "7.36 паунда в джоба, сандък с книги и торба с дрехи".

Решил, че иска да стане готвач, и след като е чул за легендарните братя Ру - Албер и Мишел, Марко почуква на вратата на ресторанта им Le Gavroche в Мейфеър, търсейки работа.

Там той се обучава като начинаещ готвач, преди да отвори собствен ресторант, наречен Harvey’s, в Югозападен Лондон през 1987 г.

След година той вече е спечелил две от звездите си от "Мишлен" (третата получава само на 33-годишна възраст за Restaurant Marco Pierre White).

Темпът му на работа и бурният му характер стават също толкова прочути, колкото и ястията му, и Уайт редовно е изхвърлял клиенти от заведенията си, ако са се оплаквали от храната.

"В началото бях в затруднение и си търсех призвание, и си казах: - Трябва да се пробвам в готвенето". И се захванах да постигна максимума във френската гастрономия, а до момента все още не съм вечерял в ресторант във Франция, удостоен със звезди от "Мишлен"," казва с гордост той.

Освен че описва кулинарните му достижения и обучението на готвачи като Рамзи, филмът също така разказва и за бурния любовен живот на Марко.

Първият му брак е с Алекс Макартър и от него той има дъщеря на име Лети; вторият му брак с бившия модел Лиза Бътчър приключва още по време на медения им месец. Той все още не се е развел официално с третата си съпруга, родената в Испания бивша сервитьорка Мати Конехеро, която е майка на три от децата му.

Връзката им е била доста бурна - и все пак отношенията му с Мати сега са по-добри. Двамата се срещат, когато Мати е била барманка в ресторанта Canteen в западен Лондон, и сключват брак през 2000 г., но се раздялет седем години по-късно. "Мати подкрепяше мечтите ми и направи огромни жертви," признава той. - Тя ми даде и три прекрасни деца."

За времето на брака им Мати е обвинявала Марко в изневери (той твърди, че през цялото време й е бил верен), и скандалите между тях често са предъвквани от таблоидите.

Макар от 3 години да има връзка с актрисата Емилия Фокс, той се старае да поддържа добри отношения с Мати, и донякъде вини себе си за провала на брака им: "Донякъде нещата опират и до уважение, и много уважавам Мати, че е отлична майка. Много хора се разделят – лесно е да се разделиш с някого. Може би аз не положих достатъчно усилия."

От друга страна, Марко Пиер Уайт е прочут и с многото си караници с колеги знаменити готвачи, които се очаква да присъстват във филма.

Марко с гръм и трясък си разваля отношенията с първия си шеф Албърт Ру, който е кум на втората му сватба, след като той не гласува за него в конкурс за най-добър готвач.

И той все така отказва да коментира някогашното си протеже Гордън Рамзи.

"Спрях да разговарям с Гордън, защото той доведе телевизионен екип на сватбата ми."

Става въпрос за третата му сватба - с Мати, когато Рамзи се скрива в близки храсти с тв екипа си. (И досега остава неясно защо го е направил.)

"Сега обаче съм приключил със скандалите и политиката. Все пак остарявам, няма да стана по-млад. Животът е твърде кратък за караници, слава и глупости," твърди Уайт.

Определено изглежда, че бурните му времена вече са останали в миналото.

Сега той рекламира разтворими бульони и пътува по цял свят – по Коледа миналата година снимаше MasterChef в Австралия.

Докато е участвал в снимките на шоуто Down Under през 2012, Марко е решил да остави зад себе си бурното си минало, като се отърве от доста приятелства.

"Тръгнах от къщи в Лондон на 30 октомври 2012, и се върнах през март 2013. По време на шофирането до студиото на MasterChef, се разрових в телефона си и започнах да трия номерата на хора, които не обогатяваха живота ми по никакъв начин. В крайна сметка елиминирах към 500 номера. Изпитвах тотално усещане за катарзис.

Когато се върнах, бях тотално различен и реших да се махна от Лондон. По природа съм интроверт, но бях още по-склонен към усамотяване след Австралия. Никога не съм харесвал тълпите и партитата. Това, което обичам да правя, е да прекарвам време с обикновени хора – строители и градинари.

Вече не понасям тържествени церемонии и партитата на шоубизнеса. Винаги съм обичал риболова, лова на елени и засаждането на растения, и именно такъв живот предпочитам напоследък.

По душа съм си селско момче. Като малък направо не събувах гумените ботуши, донякъде защото само това можеха да си позволят родителите ми."

"Възрастта е само число," свива рамене той, без да вади цигарата от устата си.

"Не можем да запазим младостта и красотата. Важно е какви сме и кои сме отвътре. Сега се познавам по-добре."

"Вече не се вълнувам от славата и медийното внимание. Приоритетите ми са се променили. Сега семейството е по-важно за мен от всичко. Все така страдам от същата несигурност, която изпитвах, когато бях на 10 години, но съм се научил да се справям с нея."

Накрая той признава: "Далеч не се чувствам съвършен. И съм сигурен, че майка ми би била ужасена от поведението ми в някои моменти."

Goodlife.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6434 |14.09.2015 Кебапчета, бира и песни на Неврокопския панаир . 1| 7971 |10.09.2015 Фестивал на киселото мляко в Момчиловци . 3| 5822 |09.09.2015 Хималайската сол подмладява и разхубавява . 0| 7065 |08.09.2015 "Богородичен хляб" и курбан на невестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads