Експерт: От пролетта ще има нови скокове в цената на свинското месо
Причината за ръста на цените на свинското месо от януари до момента са с ръст от 55%. Това са цени, на които месопреработвателите си купуват суровините“. Това каза месопреработвателят Кирил Вътев.
По думите му потребителите ще усетят разликата след около 2 месеца. Тъй като предлагането е голямо, цените не скачат с този висок ръст. „Цените за потребителите са скочили с около 30%“ на пазарите, каза той.
„Големите търговски вериги използват различни търговски техники, заради които не се усещат резките увеличения на цените“, допълни Иванов. „Имаме едно състояние близо до перфектната конкуренция“, добави той.
Според председателят на стоковите борси и тържищата няма да се стигне до ново поскъпване на свинското преди Коледа.
„Не се очаква ново поскъпване на свинското месо. Африканската чума засегна целия свят, но най-тежко бе в Китай. В следващите 2-3 години Китай ще изпитва дефицит и ще търси месо от Европа. По думите му от пролетта ще им а нови скокове на цената на месото. Той изтъкна, че България не е определяща за цената на нито една стока, прогнозира Кирил Вътев.
Моля, подкрепете ни.