Експерти: Свинското поскъпва с 10-15% до края на годината
Това каза пред bTV Кирил Вътев от Асоциацията на месопроизводителите, който коментира темата за Африканската чума по свинете.
"Всички повдигахме въпроса за чумата още от миналата година. Всички знаят, че в България има съмнение относно тази информация и никой не вярваше. Според мен в училищата трябва се въведе изучаването на дисциплината българска народопсихология. Дефицит на свинско месо вече има. Всичко тръгна от кризата в Китай. Тя е и причината за нарастването на цените. Загубите на другите държави, през които мина заразата, бяха многомилиардни. Отрасълът у нас е застрашен от изчезване", посочи Вътев.
Гост по темата бе и микробиологът проф. Христо Найденски. "Заразата следва своя ход. Тя ще достигне до един пик и най-лошото е, че този отрасъл може би ще трябва да се рестартира, но това няма как да стане за една година. Ще се необходими 2-3 години. Другото лошо е, че вирусът ще си го има. Тази болест се разпространява много бързо", обясни проф. Найденски.
Моля, подкрепете ни.