Реклама / Ads
0| 5758 |25.12.2015 ХРАНА И ВИНО

Еленско и боровинки си хапват в родината на Дядо Коледа

.
В Лапландия, родината на Дядо Коледа, кухнята е наистина интересна. Тя е кръстопът – смесица от кухните на Русия и Швеция.
 

 Еленското месо, рибата, дивите къпини и червените боровинки са сред най-типичните храни в Лапландия. Популярно и обичано ястие пък е лапландският хляб със сирене и мармалад, който се предлага в повечето хранителни магазини и ресторанти.

 

Червените боровинки също имат място в рецептите на местните. Друг виден представител на лапландската кухня е специалитетът от еленско месо с пюре от картофи и червени боровинки.

 

Коледа е един от най-светлите празници почти в целия свят. Разбира се, различните страни имат и своята традиционна кухня на този ден.

 

В Украйна централно място на празничната трапеза заема сладкият зърнен пудинг "кутя". Сервират се още борш, вареники, пелмени, традиционен коледен компот, наречен узвар и ястия с риба и зеле.

 

В Сърбия и Македония на Бъдни вечер също се яде постно. Замесва се традиционната кръгла погача без мая. Сервира се със сол, печена риба или рибена чорба, варен боб, сарми от кисело зеле, юфка със смлени орехи, мед, червено вино.

 

На Бъдни вечер италианците и сицилианците почитат традиционната католическа Трапеза на седемте риби. Приготвят се седем различни блюда с морска храна, макаронени изделия, печени или пържени банички със зеле, печива и сладкиши, козунак с грозде.

 

В Германия и Австрия основните ястия за Коледа са печена гъска, печен шаран, малко прасенце или патица, печени картофи, различни вариации на зеле, сладкиши. Задължително се приготвя традиционният сладкиш със стафиди и плодове – коледен щолен. В Австрия похапват и класическата торта Сахер или шоколадов мус.

 

В Швеция и Финландия се поднася коледна шунка, която се яде с горчица или хляб, риба, гювеч с картофи и моркови, мляко с ориз и греяно вино.

 

В Дания трапезата на Бъдни вечер включва свинско печено с коричка, гъска или патица, картофи, червено зеле и много сосове. За десерт - ориз с бадеми или пък оризов пудинг, гарнирани с черешов или ягодов сироп, палачинки, поръсени с пудра захар.

 

 В Англия и Ирландия се приготвя огромна пълнена патица, гъска, или пуйка, може и шунка или свинско печено, с гарнитура от печени картофи, боровинков сос и зеленчуци на пара.

 

В САЩ, Австралия и Нова Зеландия освен пуйка или шунка, се сервира говеждо или свинско с печени зеленчуци, брюкселско зеле, картофено пюре. За десерт се предлага тиквен пай, традиционен пудинг със сливи, сладки и бисквити, ябълков пай и подобни печива.

 

В Бразилия на трапезата на Коледа се сервират пресни зеленчуци, сочни или сушени плодове и бразилски орехи, пикантен пъстър ориз и плата с шунка, картофена салата, печена пуйка, печено пиле, печено свинско и риба. За десерт – лимонови тарталети, лешников пай, шоколадова торта и италиански козунак.

 

В Мексико много семейства пекат пуйка, риба треска със специфичен сос, подобие на лозови сарми със сос, сметана или сирене. За десерт се поднася вид пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6026 |24.12.2015 Печеното прасенце мами сетивата по Коледа . 0| 6766 |23.12.2015 Ето го най-скъпият стек в света! . 4| 16493 |21.12.2015 Петте най-добри водки в зимна Русия . 0| 9440 |19.12.2015 Щоленът - коледна сладост и радост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads