Реклама / Ads
0| 7344 |17.02.2015 ХРАНА И ВИНО

Февруари - месец на шоколада

.
Шоколадът е един от най-обичаните хранителни продукти в света, а мнозина са тези, които биха казали, че не могат да живеят без него. Мислите си, че знаете най-важното за сладкото изкушение. Така ли е сами проверете. От foodpanda представят 10 любопитни и интересни факти.
 
1.    Историята на шоколада започва в Северна и Южна Америка, преди повече от 4000 години.  Първото какаово дърво е открито в тропическите гори на Амазонка. Думата шоколад идва от ацтеките – cacahuatl

2.    Производителите на шоколад са били основно роби. Смята се, че в Африка са работели около 72 000 деца в шоколадовите ферми. Някои от тези деца, никога не са опитвали готовото сладко изкушение.

3.    Много  шоколадови сладкиши съдържат малък процент от истинския шоколад, около 10%.

4.    Млечният шоколад е сравнително ново кулинарно изобретение. Измислен е през 1876 г., за да се смекчи горчивия вкус. Какаото е било смесвано с подсладено кондензирано мляко.

5.    Ацтеките са използвали шоколада като валута. Какаовите зърна са били толкова ценни, че с 10 зрънца, може да си купиш един заек, а 100 зрънца са стигали да си вземеш  роб. Бедните жители са правили фалшиви зърна от глина.

6.    Шоколадът е с високо съдържание на антиоксиданти, което го прави много полезен. Флавоноидите предпазват от рак и спомагат дейността на сърцето.

7.    Шоколадът не само съдържа кофеин, но и по-малко известното лекарство, наречено теобромин. Теоброминът е подобен на кофеин, но с по-мек ефект. Някои предварителни изследвания показват, че той може да бъде от полза за подтискане на кашлицата.

8.    Ацтекските владетели са пиели десетки чаши горещ шоколад на ден. Те не го подслаждали, а го пиели горчив. Испанците са първите хора, които добавяли захар в шоколада.

9.    Светът е изправен пред сериозен недостиг на шоколад. Това е така, заради множеството заболявания, които засягат дърветата в Латинска Америка. Търсенето на шоколад се увеличава всяка година, което прави трудно снабдяването, поради болестите, които засягат страната на какаото.

10.    Най-големият шоколад, създаван някога е тежал почти шест тона.
През септември 2011 г. блокчето е трябвало да обиколите страната в опит да се накарат децата да "мислят мащабно" и да ядат храни за мозъка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6859 |04.07.2014 Мммм! В месеца на барбекюто . 7| 12530 |07.05.2014 Китайците изяждат шоколада до 2020 г. . 0| 8287 |07.07.2010 Днес е Европейският ден на шоколада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads