Реклама / Ads
8| 19547 |03.05.2012 ХРАНА И ВИНО

Фидел Кастро пие плевенско вино с Катино мезе

.
Фидел с Тодор Живков и Добри Джуров Източник: Изгубената България
Фидел Кастро хапвал национални ястия, пил червено вино и гледал гимнастички и балерини в българска пещера. От знаменателното кулинарно шоу се навършват точно 40 годни. Тогава то се е наричало официално посещение, а банкетите „банкет на дружбата”.
 
Случката е в Плевен. През деня първите партийни и държавни ръководители водят Фидел по музеи и в Мъртвата долина, където са загинали близо 33 000 руски войници през Освободителната война. Вождът на кубенската революция е искрено разстроен, поднася цветя и сравнява борбата на своя народ с испанските окупатори.

Водят го и в Института по лозарство и винарство. Най-много обаче се радва, когато го вкарват в дълбоките изби на института и му показват вина, до които са се докосвали малцина. Дават му да дегостира и Фидел си харесва старо червено вино. Подаряват му няколко бутилки от елексира, които са прибрани на сигурно място от охраната му.

Вечерта кубинският комунистически лидер е на вечеря в известния ресторант „Пещерата” в парка Кайлъка. Поднасят му традиционни салати, топли питки с шарена сол и прясно сирене към ледената гроздова ракия. Най-му се ослажда обаче местния специалитет Катино мезе. Хапва го с велико удоволствие, а един от съпровождащите го кубинци записва специално рецептата. Полива си вечерята с Плевенски и Кайлъшки мискет. Не прощава и на Плевенската гъмза, специална слекция.

Вина с ликовете на световни политици

 

Докато трае вечерята и тостовете, кръшни моми забавляват великия гост. В програмата са включени гимнастички, докарани специално от София и балерини. Домакините са знаели, че Кастро-Рус си е падал много по красивите жени и програмата била издържана именно в такъв дух. 

Скъпият гост е изпратен с почести и няколко кашона подаръци.

След година от хавана пристига вест, че на Кастро се е родил син от любимата му жена Далия Сото. Веднага плъзва мълвата, че бебето е заченато след вечеря, на която Фидел и Далия пили виното от Плевенската изба. Ноивната се разпространява бързо и след време американски туристи, посещаващи града на българо-руската бойна дружба, се надпреварват да купуват от „виното на Фидел”.

Мистериозното червено вино и до днес се пази в тайна, защото е в малки количества и уникално по своите качества. От него са пили държавници като Леонид Брежнев, генсек на КПСС, Януш Кадър, унгарски комунистиески лидер, Николае Чаушеску, тоталитарен ръководител на Румъния, космонавта Юри Гагарин и др.

 

Любимото Катино мезе на Фидел


Продукти:
500 гр. свинско месо (най - добре филе)
200 гр. печурки
100 ml зехтин
2 гл. лук
1/2 вр. магданоз
2 с.л. лимонов сок
Червен пипер
Чер пипер (едро счукан)
Сол


Приготвяне и сервиране:

Месото се нарязва на малки кубчета и се слага да се задушава в зехтина. Трябва да е крехко и без тлъстини. Когато месото побелее се добавят ситно нарязаните лук и гъби. Ако са горски – още по-добре. Добавя се вода или бяло вино, така че да покрие продуктите, сол на вкус и червен пипер и се оставя да се задушава на тих огън, докато месото стане крехко и водата се изпари.
Сервира се горещо, като преди това се подправя с лимонов сок и чер пипер и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 11114 |14.04.2012 Емилия Масларова меси с ром и бадеми . 9| 10468 |16.03.2012 Италианци луднаха по българското бяло грозде . 10| 26994 |17.01.2012 Направете си кеф със сирийски блюда . 3| 9965 |17.01.2012 Мъжете ядат мексиканско, а гейовете - суши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads