Фидел Кастро пие плевенско вино с Катино мезе
Водят го и в Института по лозарство и винарство. Най-много обаче се радва, когато го вкарват в дълбоките изби на института и му показват вина, до които са се докосвали малцина. Дават му да дегостира и Фидел си харесва старо червено вино. Подаряват му няколко бутилки от елексира, които са прибрани на сигурно място от охраната му.
Вечерта кубинският комунистически лидер е на вечеря в известния ресторант „Пещерата” в парка Кайлъка. Поднасят му традиционни салати, топли питки с шарена сол и прясно сирене към ледената гроздова ракия. Най-му се ослажда обаче местния специалитет Катино мезе. Хапва го с велико удоволствие, а един от съпровождащите го кубинци записва специално рецептата. Полива си вечерята с Плевенски и Кайлъшки мискет. Не прощава и на Плевенската гъмза, специална слекция.
Вина с ликовете на световни политици
Докато трае вечерята и тостовете, кръшни моми забавляват великия гост. В програмата са включени гимнастички, докарани специално от София и балерини. Домакините са знаели, че Кастро-Рус си е падал много по красивите жени и програмата била издържана именно в такъв дух.
Скъпият гост е изпратен с почести и няколко кашона подаръци.
След година от хавана пристига вест, че на Кастро се е родил син от любимата му жена Далия Сото. Веднага плъзва мълвата, че бебето е заченато след вечеря, на която Фидел и Далия пили виното от Плевенската изба. Ноивната се разпространява бързо и след време американски туристи, посещаващи града на българо-руската бойна дружба, се надпреварват да купуват от „виното на Фидел”.
Мистериозното червено вино и до днес се пази в тайна, защото е в малки количества и уникално по своите качества. От него са пили държавници като Леонид Брежнев, генсек на КПСС, Януш Кадър, унгарски комунистиески лидер, Николае Чаушеску, тоталитарен ръководител на Румъния, космонавта Юри Гагарин и др.
Любимото Катино мезе на Фидел
Продукти:
500 гр. свинско месо (най - добре филе)
200 гр. печурки
100 ml зехтин
2 гл. лук
1/2 вр. магданоз
2 с.л. лимонов сок
Червен пипер
Чер пипер (едро счукан)
Сол
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на малки кубчета и се слага да се задушава в зехтина. Трябва да е крехко и без тлъстини. Когато месото побелее се добавят ситно нарязаните лук и гъби. Ако са горски – още по-добре. Добавя се вода или бяло вино, така че да покрие продуктите, сол на вкус и червен пипер и се оставя да се задушава на тих огън, докато месото стане крехко и водата се изпари.
Сервира се горещо, като преди това се подправя с лимонов сок и чер пипер и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Моля, подкрепете ни.