Реклама / Ads
1| 10865 |22.08.2013 ХРАНА И ВИНО

Годжи Бери - изворът на дълголетието

.
Годжи Бери са малки червени плодове, отглеждани в Китай, Монголия и Хималайте. Плодовете растат на вечнозелен храст, в умерените и субтропичните региони и приличат на червени стафиди.
 

Признати са за своите хранителни и здравословни ползи и не случайно Годжи Бери се смятат за "супер храна". Смятат се за извор на дълголетие. Доказано е, че съдържат множество витамини, минерали и хранителни вещества, които носят ползи за здравето, превръщайки това растение в съществен компонент от цялостния план за здравословно хранене.

Годжи Бери съдържа повече витамин С от портокалите, повече бета каротин (5 каротеноиди), или витамин А, от морковите, повече желязо и антиоксиданти от спанака и 10 пъти повече антиоксиданти от червеното грозде. Мастните киселини от плодовете годжи включват комбинация от мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини (5 ненаситени мастни киселини), които наподобяват по съдържание на мастните киселини в зехтина.

Учените обясняват повечето от невероятните здравословни предимства на този плод на съдържащите се в него полизахариди, които укрепват имунната система и са отговорни за контролиране на най-важните защитни сили на тялото.

С този богат набор от полезни хранителни вещества, годжи берито предоставя множество ползи за нашето здраве. Например, мастните киселини и диетичните фибри подпомагат сърдечно-съдовото и здравето на храносмилателната система, а аминокиселинният комплекс насърчава образуването на чиста мускулна маса и правилните мускулни контракции. Бета каротинът се свързва с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и рак на кожата. Антиоксидантите поддържат здрава имунна система, която защитава тялото от свободните радикали, които са потенциални причинители на редица заболявания. Години наред хората използват Годжи бери в опит за постигане на дълголетие и за лечение на много общи здравни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, висока температура и свързаните с възрастта проблеми с очите.

Някои изследвания върху сока от Годжи Бери откриват ползи в областта на психичното благополучие и спокойствие, спортното представяне, щастието, качеството на съня и чувство на добро здраве. Консумацията на Годжи Бери защитава черния дроб, подобрява сексуалната функция и оплодителната способност и подобрява кръвообращението.

Според китайско проучване, публикувано въе вестник Oncology през 1994 г., 79 души с рак отговрят по-добре на лечението, когато се добави и Годжи Бери към техния режим. Според няколко лабораторни изследвания, Годжи Бери съдържа антиоксиданти и екстрактите от този плод може да попречат на растежа на раковите клетки, да намалят глюкозата в кръвта и нивата на холестерола.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14203 |18.08.2013 Мохито - царят на плажа . 1| 9925 |15.08.2013 И шкембе чорбата помага в жегата ! . 1| 13044 |13.08.2013 Гроздобер за Богородица . 2| 8394 |10.08.2013 Кулинарното богатство на Перу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads