Реклама / Ads
0| 6466 |10.08.2018 ХРАНА И ВИНО

Хит на Лято-2018 - ”крафт” коктейли и ”Аперол шприц”

.
”Аперол шприц”
Това лято на гребена на модата се завръщат т.нар. ”крафт” коктейли - домашно приготвени коктейли с естествени съставки. Също така ще се пият старите, ретро коктейли като ”Маргарита” и ”Манхатън”, но с нов прочит.
 

Като грамаж съставките са същите, но се използват билки и екзотични подправки.

 

Все повече привърженици печели "Аперол шприц". Той е един от най-продавани и предлагани коктейли в Европа и у нас.

 

Думата spritz има немски корени и буквално означава "впръскване". При приготвянето на напитки тя води началото си от 19 век в Австро-Унгария, където местните жители прибавяли малко вода към италианските вина, за да разредят силния им и дързък вкус.

 

През 20 век обаче се оформя съвременното значение на "шприц" като винен коктейл с леко горчив ликьор и малко сода. Основните брандове нагарчащи ликьори, чрез които се получават различни версии на "шприца" са Campari, Aperol, Select и Cynar.

Aperol, от своя страна, за пръв път е създаден през 1919 г. в Падова, Италия. Той е нискоалкохолен и леко цитрусов и горчив ликьор, направен от горчиви и сладки портокали, корен от тинтява и ревен. От 2003 г. този аперитив е собственост на Campari.

 

Днес "Аперол Шприц" се приготвя именно с този нагарчащ аперитив, сода и Prosecco – италианско леко шампанизирано вино. Класически се сервира се в чаши за вино с лед и резен портокал.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5121 |04.08.2018 Европейската комисия разреши 5 вида ГМО . 0| 4405 |03.08.2018 Сметната палата: Пропуски в контрола на биохраните у нас . 0| 5498 |03.08.2018 Отбелязваме Международния ден на бирата . 0| 5033 |31.07.2018 С ядене и пиене популяризираме България сред туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads