Реклама / Ads
0| 5806 |23.11.2016 ХРАНА И ВИНО

Изследване: Сладоледът сутрин събужда мозъка

.
Сладоледената закуска значително повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност, сочат резултатите от необичайно клинично изследване в частния японски университет Кьорин.
 

Всяка сутрин участниците в експеримента веднага след събуждане ядели сладолед. Изследователският екип начело с проф. Йосихико Когой установил, че това води до рязка стимулация на алфа вълните в мозъка им. После участниците трябвало да направят няколко теста на компютър, за да се преценят реакциите им с способността за анализ на информация. Станало ясно, че всички участници се справят със задачата значително по-бързо в сравнение с тези, които са приели стандартна закуска. Според учените, причината не е точно в сладоледа, защото всяка студена храна „разтърсва” мозъка и бързо го извежда от сънно състояние.

 

По време на експериментите сладоледът бил заменян с ледена вода, но ефектът бил доста по-слаб. Специалистите смятат, че резултатите при сладоледа се дължат на комбинация от фактори, сред които е и удоволствието от хапването на това лакомство, което подобрява настроението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5373 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 5785 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7758 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6437 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads