Реклама / Ads
2| 11122 |21.06.2011 ХРАНА И ВИНО

Кадаиф ала Кадафи

.
Кулинарно пътешествие до любимите ястия на диктаторите
 
На 7 юни 1942 г. в района на град Сирт се ражда Муамар ал-Кадафи. От 1969 г. той става несменяем и единствен държавен ръководител на Либия. Хора, допуснати до обкръжението на Кадафи, споделят, че либийският лидер бил справедлив и грижовен владетел, който имал навика да подарява златни часовници на помощниците си. Разказват, че вождът
харесвал много италианската кухня главно макароните. Обичал и кус-кус с камилско мляко, което пиел редовно. Сутрешното му питие била чаша вода с мед.

Въпреки аскетизма, който демонстрира, Кадафи имал навика да си угажда с добре подбрани ястия, изкушаващи небцето. Хранел се със завиден апетит, а към храната се отнасял с взискателността на ценител. Без да навлизаме в подробности за качествата му на държавник и политически ръководител, едно е безспорно – повече от 40 години Муамар Кадафи е начело на една държава, белязана със своите противоречия, но притежаваща едно неоспоримо богатство – петрол. Тази „малка” подробност е в основата на редица конфликти, родени от желанието за власт над петролните кладенци.

Либия е страна, която за чужденеца е просто екзотично място за туризъм със своята различна култура, с горещото си слънце, забулените жени, пъстрите сукове (пазари), ухаещи на ароматни подправки, със сергиите злато, което преди години нашенци купуваха „за спомен от гурбета в Либия”. Либийската кухня е арабско-италианска. Местните ястия, овкусени с пикантни и ароматни подправки, представляват възхитителна комбинация между кулинарните традиции на различни култури и вкусове.

СвинскКадаиф ала Кадафи

Продукти за 5 порции: 200 г кадаиф, 50 г прясно масло, 60 г едро счукани орехови ядки, 250 г захар, 30 мл вода, канела на вкус.
Приготвяне: Кадаифът се поръсва с разтопеното масло и се пече до порозовяване. Отделно се запичат леко ореховите ядки. Половината от изпечения кадаиф се разстила в тава, поръсва се с ореховите ядки и се покрива с другата половина от кадаифа. Залива се с топъл (не горещ) сироп, приготвен от захарта, водата и канелата, и се оставя, докато се напои с него, след което се нарязва и се поднася.

Кус-кус с прясно мляко
Казват, че либийският вожд обожава кус-кус. Нека приготвим един от вариантите, а вашето небце ще ви подскаже дали сте съгласни с вкусовите предпочитания на Кадафи.
Продукти: 1 пакет кус-кус, 1 л прясно мляко, щипка сол, 5 с.л. захар.
Приготвяне: Прясното мляко се излива в дълбока тенджера. Добавя се щипката сол и тенджерата се слага на включен котлон. След петнадесет минути се добавят лъжиците захар и се намалява на степен две за готвене. Взема се дървена лъжица за разбъркване, докато захарта се разтвори напълно. След това се изсипва кус-кусът. Разбърква се от време на време. След като топченцата кус-кус набъбнат и започне да се сгъстява, закуската е готова. Тенджерата се оттегля и се изключва котлона. Варивото се разпеделя в купички, след което се оставят за половин час да изстинат. По желание може да се поръси с канела. Вкусна и лека закуска.

Пилаф (рецепта от Бенгази)
Както е известно, Бенгази не е любимият град на Кадафи. Но именно от там идва това изкусително ястие, което навярно тайно е похапвал и самият вожд, докато още беше в мир със света и себе си.
Продукти: 250 г ориз, 30-40 г растителна мазнина, 500 г вода, сол, доматен сос.
Приготвяне: Мазнината се налива в дълбок съд, след нея се добавя водата, солта и всичко се кипва. Добре измитият ориз се сипва в горещата вода и се вари на силен огън 3-4 минути, след което на слаб огън още 25 минути. Сервира се с доматен сос, като гарнитура към ястие с месо, риба или зеленчуци.

Риба със сос и ориз

Продукти: 2 кг рибно филе, 200 г олио (или друга растителна мазнина), връзка листа от целина, 5 глави лук, 6 скилидки чесън, 2 к.л. смлян кимион, 3 с.л. доматено пюре, 2-3 домата, 800 г ориз, млян чер пипер, сол.
Приготвяне: Листата от целина се режат на ситно и в тенджера леко се запържват (до омекване) с 4 с.л. мазнина. Изваждат се и се слагат в отделен съд. В същата мазнина се изпържват за 8 мин. (до прозрачност) 3 глави нарязан лук и чесънът. След това се добавя доматеното пюре, 0,5 л вода, сол, пипер, задушените листа целина и всичко се задушава 15 мин. на силен огън, като се разбърква с дървена лъжица. Когато по-голямата част от течността се изпари и сместа стане достатъчно плътна, тенджерата се маха от огъня.

Приготвеното рибно филе се подсушава, посолява и наръсва с чер пипер, след което се слага на големи парчета в дълбока тава, предварително намазана обилно с мазнина. Покрива се с плътен слой от соса, като се заравнява с лъжица. Върху рибата и соса се нареждат парчета домат и леко се наръсват с мазнина. Ястието се пече в умерена фурна за 15 мин., след което се покрива с алуминиево фолио и се запича още 15 мин. През това време сварявате ориз за гарнитура. Рибата се поднася в тавата, в която се е пекла, а оризът – в отделна купичка. естествено липсва в менюто. За сметка на това има богато разнообразие от риба и морски деликатеси, пилешко, агнешко, дори камилско. В заведенията и хотелите посетителите се посрещат с неизменна усмивка. Домакините са готови да угодят на всеки каприз на своите гости. Улиците и кафенетата са винаги пълни. Във въздуха се носи глъч и аромат от наргилета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9779 |05.06.2011 Диетата на Гуинет Полтроу . 2| 12550 |26.05.2011 Любопитно за картофите . 0| 7025 |17.05.2011 Как мишката изяде книжката с рецепти . 2| 8283 |07.05.2011 Печеното агне - класика в жанра; гарнитурите - импровизе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads