Реклама / Ads
0| 7095 |04.04.2014 ХРАНА И ВИНО

Как да борим вкусно пролетната умора

.
В резултат на изтощението на организма от отминалата зима умората ни покосява по-лесно, тонусът е снижен, сънливи сме и апатията ни съпровожда. Това състояние на организма е известно като пролетна умора.
 

Имунитетът е понижен, а вследствие на прекараните настинки и вирусни инфекции в тялото са се натрупали токсини. Част от решенията за справяне с проблема са активният спорт, приемането на поне два литра вода дневно, ограничаването на алкохола, пърженото и мазните храни, а правилното хранене с богати на витамини храни свършва останалото.

В диетата трябва да присъстват храни, които повишават настроението. Те подпомагат образуването на т. нар. хормон на щастието серотонин, съдържат витамини от групата В и Е и известните като антидепресанти селен, тритпофан и фолиева киселина. Ето кои са храните, които ни помагат в борбата с пролетната умора?

Банани, цитруси, киви, боровинки против пролетна умора

Плодовете, които играят най-голяма роля в борбата с пролетната умора, са банани, цитруси, боровинки и киви. Бананите съдържат най-много калий от всички плодове, който подпомага работата на мозъка, сърцето, мускулите и костите. Калият сваля високото кръвно и способства срещу задържането на излишни течности в организма.

Желязото в бананите ни пази от анемия, а магнезият ни помага да спим по-пълноценно. Бананите са и естествен антидепресант - витамините от група В в тях успокояват нервната система.

Цитрусите са полезни срещу пролетна умора заради високото си съдържание на витамин С. Фаворит в това отношение е лимонът, който в кората си съдържа и естествените антибиотици, наричани фитонциди. Богат на витамините С и В1 е и портокалът, който заедно с боровинките е източник и на ценния витамин Р. Витаминът е комплекс от биофлавоноидите рутин, цитрин, катехини и др., които намаляват крехкостта на капилярите и укрепват кръвоносните съдове. В същото време, витамин Р подпомага усвояването на витамин С, който в среда от биофлавоноиди е близо 20 пъти по-активен тъй като е предпазен от окисление.

Портокалите съдържат и пектин, който създава усещане за ситост. Засищащо действие имат и грейпфрутите, които са богат източник на минерали като фосфор, калий, калций, натрий, магнезий и желязо, както и на витамини C, B2, B3, B6, Р и фолиева киселина (B9). Организмът ни не може да произвежда сам фолиева киселина, нито да я складира за дълго, но има непрестанна нужда от нея. Този витамин участва в производството на ДНК и кръвните клетки, активира и клетъчния растеж.

Подпомага усвояването на витамините от група В, особено В12, зарежда организма с енергия и му помага да се пребори със стреса и умората. Такъв мощен ефект имат и боровинките - само половин чаша черни боровинки дневно зарежда организма с мощна енергия. Те съдържат много антиоксиданти, които подмладяват организма и помагат за обновяването на клетките. Горските плодове се препоръчват за профилактика на диабет, Алцхаймер, язва, камъни в жлъчката, те укрепват и кръвоносните съдове.

Зелени салати, моркови, домати, чушки, зелен лук, броколи, целина и коприва

Зелените салати и най-популярната от тях - марулята, са истинска витаминна бомба през пролетта. Те съдържат витамините А, В, С, D, E, много лецитин, соли на калция, фосфора и желязото. Добре е салатите от тях да се подправят със зехтин, който е в групата на здравословните мазнини.

На сок, настъргани или задушени, морковите дават силен енергиен тласък на тялото. Те са богати най-вече на каротин (провитамин А), лецитин, витамини B1, B2, РР, С, съдържат калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, йод и желязо, както и манган и мед. Изобилието на целулоза подпомага организма да се освободи от натрупаните токсини, които причиняват пролетна умора. Тонизиращо действие има витамин С, който се съдържа в доматите и чушките. Червените и оранжевите чушки съдържат и много каротин.

Броколите са нискокалорични, но заради високото съдържание на фибри и витамини дават усещане за ситост. Препоръчват се срещу пролетна умора, тъй като са богати на витамини С, В5, В9 и провитамин А, както и на калий, магнезиx, фосфор и желязо.

Най-популярното растение за повишаване на хемоглобина е копривата - тя има кръвотворно действие и пречиства кръвта. Препоръчва се за лечение на много болести, но освен всичко друго, стимулира дефекацията, затова е незаменима при пролетното разтоварване на организма.

Ако всеки ден дъвчем стрък зелен лук, ще подобрим показателите на кръвната си картина напролет. В този зеленчук има високо количество желязо, което отговаря за добрите показатели на хемоглобина ни. Зеленият лук съдържа и естествените антибиотици фитонциди, които убиват вирусите и бактериите.

Целината, позната още като керевиз, сваля кръвното и повишава имунитета. Тя помага да се справим с претоварването на тялото и нервната система, укрепва сърдечния мускул, затова се препоръчва и при симптоми на пролетна умора.

Пълнозърнести храни

Дали ще похапваме кафяв ориз, пълнозърнести спагети, юфка и хляб, овесени ядки, булгур, царевица, просо, жито, ръж или киноа, със сигурност ще осигурим на тялото си фибри, които дават усещане за ситост и прочистват храносмилателния тракт от натрупаните през зимата токсини. Пълнозърнестите храни са богат източник на витамини и минерали, а за пролетното обновяване на организма значение имат и стотиците фитосъставки като антиоксиданти, фитоестрогени и феноли.

Те дават мощен енергиен заряд, тъй като съдържат сложните комплексни въглехидрати, наречени полизахариди, които осигуряват постоянен приток на глюкоза и фруктоза към мозъка, сърцето и мускулите.

Бобови храни за добър тонус - фасул, леща, грах, соя, нахут

Бобовите култури като фасул, леща, грах и нахут, са в задължителния списък на храните за борба с пролетната умора. Те съдържат голямо количество целулоза, която бързо ни засища, обработва се много бавно, а при този процес с влакнините от тялото се изхвърлят и вредните токсини.

Високото съдържание на антиоксиданти от класа фитохимикали, помагат в борбата със свободните радикали, които вредят на клетките и водят до множество заболявания. Бобовите храни са ценен източник на протеин, което е особено важно за вегетарианците, които не могат да си го набяват от месото.

Натуралният шоколад ни избавя от пролетната умора

Освен че натуралният шоколад е по-ниско калоричен от млечния вариант и потиска желанието за похапване на мазни и калорични храни, той съдържа вещество, което повишава настроението. Антиоксидантите в черния шоколад стимулират умствената дейност, подобряват кръвообращението и намаляват нивата на хормоните на стреса. Редовната консумация на блокче натурален шоколад подпомага снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества.

В диетата срещу пролетна умора задължително трябва да присъстват риба, телешки черен дроб, яйца, червени меса, пуешко и пилешко месо. Кълновете дават мощен енергиен заряд на организма, суровите ядки ни зареждат с магнезий, а етеричните масла, витамините и минералите в подправки като риган, босилек и естрагон тонизират организма и му помагат да се справи с неприятните симптоми на пролетната умора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 40087 |21.08.2010 Куркума, зелен чай, червено вино, шоколод побеждават рака вкусно . 0| 7230 |06.11.2009 Борим грипа с топла супа и горещ пунш . 0| 6253 |14.10.2009 Борим стреса с York Relax

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads