Реклама / Ads
0| 8422 |12.05.2014 ХРАНА И ВИНО

Как да се храним антистресово

.
Контролирането на стреса може да бъде мощен инструмент за поддържане на здравето и благоденствието. Съществуват доказателства, че високите нива на напрежение и безпокойство не са само „убиец“ на доброто настроение.
 

Хората, които са под постоянен стрес, са по-уязвими от всякакви здравословни проблеми – от настинки до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. За овладяване на напрежението могат да се използват различни стратегии. Една от възможностите е консумирането на определени храни, които имат успокояващо и антистресово действие.

Антистрес хранителният режим включва в себе си много продукти, които са богати на витамини от група В, на магнезий и не на последно място на витамин С. Всички тези вещества са изключително полезни за нервната система и помагат за нейното нормално функциониране.

За закуска е полезно да хапвате мюсли, кашкавал, кисело мляко, да пиете сок. Непосредствено преди лягане е хубаво да изпивате по една чаша ментов чай или такъв от маточина или лавандула. Хубаво е по време на режима да наблягате на храни, богати на целулоза. Състоянията на стрес значително повишават нивото на холестерина. Целулозата от своя страна намалява степента на усвояването му.

Ето и някои храни и напитки, които имат антистресово действие:

1. Спанак
Спанакът е добър източник на магнезий. Минералът помага за регулиране на нивото на кортизол. Недостигът на магнезий може да предизвика главоболие и отпадналост, които допълнително утежняват ефектите от стреса. Ценният минерал може да бъде набавен и чрез филе от сьомга или соеви кълнове.

2. Портокали
Портокалът е един от най-добрите източници на витамин С. Според изследвания този витамин може да намали нивата на хормоните на стреса, укрепвайки едновременно и имунната система.

Изследване показва, че високото кръвно налягане и нива на кортизол се връщат по-бързо към нормалните си стойности, когато доброволците приемат витамин С преди извършване на задача, която причинява стрес.

3. Черен чай
Според учени черният чай помага да се възстановим по-бързо от стресови събития. Изследване установява, че хората, които пият чай всеки ден в продължение на шест седмици, се чувстват спокойни и имат по-ниски нива на кортизол след стресови ситуации. Кофеинът в кафето обаче, освен че повишава кръвното налягане, може да увеличи и нивата на хормоните на стреса.

4. Сложни въглехидрати
Всички въглехидрати стимулират мозъка да произвежда повече серотонин. Специалисти препоръчват консумацията на сложни въглехидрати, които са бавноусвоими. От тях се получава равномерно подаване на захар в кръвта и съответно постъпване на енергия.

Сложни въглехидрати се съдържат в тестени продукти, пълнозърнести закуски и хляб, овесена каша и др. Хапването на подобни храни помага да се чувстваме по-спокойни.

5. Прости въглехидрати
Специалистите по хранене обикновено съветват да се избягва консумацията на прости въглехидрати, като тези в сладкишите и содата. В краткосрочен план обаче тези храни могат да подобрят настроението и помагат за намаляване на раздразнителността, провокирана от стрес. Простите захари се усвояват бързо, което води до бърз скок в нивата на серотонина. Въпреки това, не прекалявайте с консумацията на такива храни.

6. Мазна риба
Съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата, като сьомга и риба тон, може да предотврати покачване на хормоните на стреса и промени в настроението, поради депресия. Освен това омега-3 имат и протективен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания. Специалистите по хранене препоръчват да хапваме мазна риба поне 1-2 пъти седмично.

7. Шам-фъстък и бадеми
Шам-фъстъкът, както и други ядки и семена, също са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Шепа шам-фъстък, орехи или бадеми всеки ден не само предпазва от стрес, но и помага за понижаване на вредния холестерол и риска от диабет.
Бадемите са източник на витамин E, укрепващ имунната система, както и на витамини от група В, помагащи на организма да бъде по-устойчив по време на пристъпи на стрес.

8. Билки
Голяма част от билковите добавки също помагат за справяне със стреса. Според експерти жълтият кантарион е особено полезен при хора с лека до умерена депресия. Въпреки че са необходими повече изследвания, се смята, че билката намалява симптомите на тревожност и на предменструален синдром. Билката валериана също има успокояващ ефект.

9. Против безсъние – леки храни
Приемът на въглехидрати преди лягане може да ускори освобождаването на серотонин и да помогне за по-лесно заспиване. Преди сън не е препоръчително да се консумират тежки храни, затова хапнете нещо леко – например препечена филийка, намазана с любимия ви конфитюр.

10. Мляко
Изпиването на чаша мляко е друг полезен метод за справяне с безсънието и безпокойството. Изследователи откриват, че калцият допринася за облекчаване на тревожността и промените в настроението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12555 |07.05.2014 Китайците изяждат шоколада до 2020 г. . 2| 10816 |06.05.2014 Гергьовден, Хадерлез и стотици чевермета . 0| 6900 |02.05.2014 Фестивал на баницата в Разлог . 2| 6719 |29.04.2014 Сокът от диня вдига самолета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads