Как да си направим лютеница в домашни условия?
Необходими продукти:
3 кг. червени чушки
1 голям патладжан
10 скилидки чесън
морска сол
200 мл. зехтин
черен пипер
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват добре и се слагат в голяма тенджера, след което се заливат с вода. Същото се прави и с патладжана. След няколко минути зеленчуците трябва да се смелят с месомелачка.
Получената смес се слага в голяма и дълбока тава, добавя се нарязаният на ситно чесън и подправки, а след това и зехтинът.
Тавата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 4 часа. От време на време тавата трябва да се изважда, за да се разбърка сместа. Готовата лютеницата се изсипва в предварително затоплени буркани. Всеки буркан се покрива с целофан и ластик. След това бурканите се затварят и се оставят да изстинат.
Лютеница в хлебопекарна
Необходими продукти:
чушки - 5 бр. големи червени печени и обелени
моркови - 1 бр. средно голям, сварен
патладжани - 1 бр. голям, изпечен, обелен и отцеден от водата
чесън - 1 скилидка
домати - 200 г от консерва, отцедени от сока
олио - 100 мл
сол
захар
черен пипер - на вкус
магданоз - ситно нарязан
Начин на приготвяне:
Чушките, патладжанът, морковът, доматите и чесънът се слагат в кухненския робот и се смилат на желаната големина.
Ако нямате кухненски робот, можете да пасирате с пасатор. Полученото зеленчуково пюре слагате в контейнера на хлебопекарната. Прибавяте олиото и подправки на вкус.
Включвате машината на програма Сладко, която е с продължителност около час или час и нещо, и я оставяте да си свърши работата.
Наблюдавайте процеса, може да се наложи да разбърквате, за да не се получава запечена коричка по стените на хлебопекарната.
Когато цикълът приключи, опитайте и ако е нужно, добавете още сол или захар. Ако не сте отцедили зеленчуците добре от водата, има вероятност, след приключване на цикъла лютеницата да е водниста, тогава пуснете цикъла отново.
Когато е готова, поръсете лютеницата с магданоз, затворете капака и оставете да изстине.
Лютеница в тенджера
Необходими продукти:
чушки - 5 кг червени
домати - 2 кг и половината
моркови - 1/2 кг
олио - 1 ч.ч.
чесън
сол - на вкус
захар - на вкус
магданоз
Начин на приготвяне
Всички зеленчуци се нарязват на парчета и се слагат в дълбока тенджера.
Варят се да омекнат хубаво зеленчуците. Пасират се и се вари на тих огън.
Като се посгъсти, се добавя олиото и се пържи пюрето до пълно сгъстяване, като се бърка непрекъснато да не загори.
Като се свари, се сваля от огъня и се овкусява със солта и захарта.
Чесънът се пасира и се добавя към готовата вече лютеница.
Моля, подкрепете ни.