Реклама / Ads
0| 6464 |02.10.2023 ХРАНА И ВИНО

Как да си направим лютеница в домашни условия?

.
С настъпването на есента ароматът на печени чушки се носи във всеки двор на село, но и в почти всеки апартамент в града. Приготвянето на лютеница обаче може да се окаже предизвикателство заради немалкия ресурс, който изисква. Ето няколко рецепти за чудесна лютеница в домашни условия.
 

Необходими продукти: 


3 кг. червени чушки

1 голям патладжан

10 скилидки чесън

морска сол

200 мл. зехтин

черен пипер


Начин на приготвяне:


Чушките се измиват добре и се слагат в голяма тенджера, след което се заливат с вода. Същото се прави и с патладжана. След няколко минути зеленчуците трябва да се смелят с месомелачка.


Получената смес се слага в голяма и дълбока тава, добавя се нарязаният на ситно чесън и подправки, а след това и зехтинът.


Тавата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 4 часа. От време на време тавата трябва да се изважда, за да се разбърка сместа. Готовата лютеницата се изсипва в предварително затоплени буркани. Всеки буркан се покрива с целофан и ластик. След това бурканите се затварят и се оставят да изстинат.

 

Лютеница в хлебопекарна

 

Необходими продукти: 

чушки - 5 бр. големи червени печени и обелени

моркови - 1 бр. средно голям, сварен

патладжани - 1 бр. голям, изпечен, обелен и отцеден от водата

чесън - 1 скилидка

домати - 200 г от консерва, отцедени от сока

олио - 100 мл

сол

захар

черен пипер - на вкус

магданоз - ситно нарязан

Начин на приготвяне: 

Чушките, патладжанът, морковът, доматите и чесънът се слагат в кухненския робот и се смилат на желаната големина.

 

Ако нямате кухненски робот, можете да пасирате с пасатор. Полученото зеленчуково пюре слагате в контейнера на хлебопекарната. Прибавяте олиото и подправки на вкус.


Включвате машината на програма Сладко, която е с продължителност около час или час и нещо, и я оставяте да си свърши работата.


Наблюдавайте процеса, може да се наложи да разбърквате, за да не се получава запечена коричка по стените на хлебопекарната.


Когато цикълът приключи, опитайте и ако е нужно, добавете още сол или захар. Ако не сте отцедили зеленчуците добре от водата, има вероятност, след приключване на цикъла лютеницата да е водниста, тогава пуснете цикъла отново.


Когато е готова, поръсете лютеницата с магданоз, затворете капака и оставете да изстине.

 

Лютеница в тенджера

 

Необходими продукти:

чушки - 5 кг червени

домати - 2 кг и половината

моркови - 1/2 кг

олио - 1 ч.ч.

чесън

сол - на вкус

захар - на вкус

магданоз

 

Начин на приготвяне

 

Всички зеленчуци се нарязват на парчета и се слагат в дълбока тенджера.


Варят се да омекнат хубаво зеленчуците. Пасират се и се вари на тих огън.


Като се посгъсти, се добавя олиото и се пържи пюрето до пълно сгъстяване, като се бърка непрекъснато да не загори.


Като се свари, се сваля от огъня и се овкусява със солта и захарта.


Чесънът се пасира и се добавя към готовата вече лютеница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5850 |29.09.2023 Яйца и извара помагат за производството на здравословен холестерол . 0| 6103 |28.09.2023 Колко струва най-скъпата бутилка вино в света? . 0| 5458 |26.09.2023 Черният пипер: Лекът срещу нервите . 1| 6545 |07.09.2023 Райският газ ще се използва само в производството на храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads