Реклама / Ads
0| 8911 |06.12.2023 ЛАЙФ СТАЙЛ

Каква е тайната на вкусната рибена чорба?

.
Източник: Pixabay
Отбелязваме Никулден. На този светъл празник неизменна част от нашата трапеза е рибената чорба. За приготвянето й трябва да се следват няколко прости правила.
 

Първото е, че е необходимо тя да бъде приготвена с по-голямо количество риба, или колкото повече риба, толкова по-вкусна е рибената чорба.

 

Второто правило гласи, че апетитна рибена чорба без девесил няма. Девесилът е задължителен за приготвянето й, като най-добре е той да бъде пресен, но ако нямате подправката в прясно състояние може да ползвате и сух. Следвайки тези правила, приготвянето на рибена чорба е лесно, а полученият резултат - много вкусен.

 

Необходими продукти: 

 

Риба 500 грама
Моркови 2 броя
Целина 1/2 глава
Картофи 2 броя
Лук 1 глава
Девесил 1/2 връзка
черен пипер 1/2 чаена лъжица

 

Начин на приготвяне:

 

1. Първата стъпка от рецептата за рибена чорба е сваряването на рибата. Може да ползвате различни по вид риба. Рибената чорба на снимката е приготвена от главата и опашката на една риба толстолоб. Имайте предвид, че ако ползвате само глави и опашки, е добре те да бъдат така отрязани, че да е останало и от месето на рибата.

 

2. В голяма тенджера слагате рибата, добавяте 1 чаена лъжица сол и заливате с вода, така че водата напълно да покрива рибата. Варите до пълно сваряване, след което я изваждате с решетъчна лъжица от бульона, а самият бульон прецеждате през ситна цедка. След като рибата изстине, старателно я почистете от костите.

 

3. Докато рибата ври, измийте и почистете морковите, картофите и целината и ги нарежете на дребни кубчета. Почистете лука и го нарежете на много ситно. Добавете всички зеленчуци към прецедения бульон и върнете тенджерата на котлона.

 

4. След като зеленчуците поврат около десет минути и са полусварени, добавете почистената риба и ситно нарязания девисил и черния пипер. Оставете да поври още около десет минути.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6578 |10.06.2025 Морски деликатеси по джоба: Колко ще струва рибата по Черноморието това лято? . 1| 15812 |17.04.2025 Тайната на перфектното агнешко: Великденска рецепта с история . 2| 23413 |13.06.2012 Интересен гювеч . 0| 10899 |17.09.2009 Време е за циганки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads