Реклама / Ads
0| 15357 |29.06.2010 ХРАНА И ВИНО

Какво се яде на Петровден

.
На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден.
 
Православният календар отбелязва на тази дата деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел. Църковният канон определя деня като край на двуседмичния пост, наричан "петровски". От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле. На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.

В много селища се правят сборове.

Българската традиция и българската национална кухня за Петровден включва:

Прясна пита, Баница с масло и сирене и Петровско пиле

Петровско пиле
1 бр. пиле
125 гр масло
1 ч.л. червен пипер
чубрица и черен пипер на вкус
Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре.Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10667 |18.06.2010 Пържола на жар води до рак . 0| 7676 |18.06.2010 Канадски Старомоден в летните жеги . 1| 11193 |09.06.2010 Храна за фин силует и свежа кожа . 3| 9059 |04.06.2010 Елексир на траките лекува сърцето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads