Реклама / Ads
Frognews
0| 12116 |29.06.2010

Какво се яде на Петровден

.
На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден.
Православният календар отбелязва на тази дата деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел. Църковният канон определя деня като край на двуседмичния пост, наричан "петровски". От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле. На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.

В много селища се правят сборове.

Българската традиция и българската национална кухня за Петровден включва:

Прясна пита, Баница с масло и сирене и Петровско пиле

Петровско пиле
1 бр. пиле
125 гр масло
1 ч.л. червен пипер
чубрица и черен пипер на вкус
Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре.Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Пържола на жар води до рак 8| 9501 |18.06.2010 . Канадски Старомоден в летните жеги 0| 6757 |18.06.2010 . Храна за фин силует и свежа кожа 1| 9774 |09.06.2010 . Елексир на траките лекува сърцето 3| 7995 |04.06.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ