Понеделник, 26 Юни 2017, 11:41
Frognews
0| 8310 |02.02.2017

Капама в Банско, пататник в Пампорово

.
Банска капама
Освен с километрите заснежени склонове и ски-писти, Банско привлича и заради вкусните кулинарните изкушения и превъзходните ресторанти и българските механи. Традиционните ястия от този край не се приготвят бързо – отнемат между 4 и 6 часа. Такива, например, са капама (приготвя се от 3 вида месо и кисело зеле), чумлек - телешки или свински джолани с картофи, “джувеч” /гювеч/ и различни видове боб.
Обичайна за рецептите на този регион е употребата на множество подправки като чубрица, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист, както разбира се, лук и чесън. Най-известните деликатеси в Банско са „банският старец” и „македонска сушеница” – за това ви препоръчваме да поръчате тези специалитети, ако не сте ги опитвали.

И Пампорово привлича посетители от цял свят с кристално чист въздух и отлични условия за ски и зимен туризъм. Родопските рецепти са от най- популярните в българската кухня, като са не само вкусни, но и съумяват да пренасят духа на планината по специфичен начин. Ястията, които може да поръчате в ресторантите са много и разнообразни. Традиционни за този край са смилянският боб, пататникът, качамакът, малки питки, наречени Бобота или родопски палачинки (Колаци).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Джинът с тоник помага при сенна хрема 0| 2870 |25.06.2017 . Какво да ядем и какво да избягваме в жегите 0| 5595 |22.06.2017 . Няма опасност от повишаване цената на хляба 1| 5796 |17.06.2017 . Фирми нарушават стандарта на опаковките за кисело мляко 0| 5767 |16.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах