Събота, 18 Ноември 2017, 04:52
Frognews
0| 8690 |02.02.2017

Капама в Банско, пататник в Пампорово

.
Банска капама
Освен с километрите заснежени склонове и ски-писти, Банско привлича и заради вкусните кулинарните изкушения и превъзходните ресторанти и българските механи. Традиционните ястия от този край не се приготвят бързо – отнемат между 4 и 6 часа. Такива, например, са капама (приготвя се от 3 вида месо и кисело зеле), чумлек - телешки или свински джолани с картофи, “джувеч” /гювеч/ и различни видове боб.
Обичайна за рецептите на този регион е употребата на множество подправки като чубрица, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист, както разбира се, лук и чесън. Най-известните деликатеси в Банско са „банският старец” и „македонска сушеница” – за това ви препоръчваме да поръчате тези специалитети, ако не сте ги опитвали.

И Пампорово привлича посетители от цял свят с кристално чист въздух и отлични условия за ски и зимен туризъм. Родопските рецепти са от най- популярните в българската кухня, като са не само вкусни, но и съумяват да пренасят духа на планината по специфичен начин. Ястията, които може да поръчате в ресторантите са много и разнообразни. Традиционни за този край са смилянският боб, пататникът, качамакът, малки питки, наречени Бобота или родопски палачинки (Колаци).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Папата забрани да се продават цигари във Ватикана 0| 2851 |10.11.2017 . Наши готвачи отиват на кулинарните Оскари в Торино 0| 4137 |09.11.2017 . Българите ядат месо пълно с антибиотици 5| 5217 |06.11.2017 . Учени: Червеното вино помага за забременяване 0| 3224 |31.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах