Консумацията на червено месо повишава риска от диабет тип 2
Екипът установи, че9253348 консумацията на повече от една седмична порция червено месо може значително да повиши риска от диабет тип 2, който също е свързан със затлъстяването, липсата на упражнения и консумацията на нездравословна храна, включително прости въглехидрати.
Хората, които ядат само две порции червено месо на седмица, може да имат повишен риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с хората, които ядат по-малко, като рискът се увеличава с по-голямата консумация.
Екипът, ръководен от д-р Сяо Гу подчерта, че замяната на червеното месо със здравословни източници на растителни протеини като ядки и бобови растения или умерени количества млечни храни е свързано с по-нисък риск от тип 2 диабет.
Проучването проследява много случаи в продължение на години
„Нашите открития силно подкрепят диетичните насоки, които препоръчват ограничаване на консумацията на червено месо и това се отнася както за преработено, така и за непреработено месо“, каза Гу, ръководител на екипа.
Процентът на диабет тип 2 се увеличава бързо в западния и дори в развиващия се свят, създавайки сериозно бреме за системите на здравеопазване, както и основен рисков фактор за рак, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, рак и деменция.
За целите на проучванете изследователи анализират здравни данни на над 215 000 души. Диетата им е оценявана с въпросници за честотата на хранене на всеки две до четири години, до 36 години – или общо 5 483 981 години проследяване. През това време повече от 22 000 души са развили диабет тип 2.
Изследователите установиха, че консумацията на червено месо, включително преработено и непреработено червено месо, е силно свързана с по-висок риск от диабет. Участниците, за които е установено, че се хранят с най-голямо количество червено месо, са имали 62% по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които са яли най-малко. Всяка допълнителна дневна порция преработено червено месо е свързана с 46% по-голям риск от диабет, а всяка допълнителна дневна порция непреработено червено месо с 24%.
Заместването на една дневна порция намалява риска от диабет с 30%
Изследователите, оценявайки потенциалните ефекти от замяната на една дневна порция червено месо с друг източник на протеини, установиха, че замяната му с порция ядки или бобови растения е свързана с 30% по-нисък риск от диабет. При замяна с млечни рискът е по-малък с 22 на сто.
„Като се имат предвид нашите констатации и предишна работа на други учени, ограничение от около една порция червено месо на седмица би било полезно за хора, които искат да оптимизират здравето и благосъстоянието си“, каза проф. по епидемиология и хранене Уолтър Уилет, старши ръководител на изследването.
Изследователите уточниха, че в допълнение към ползите за здравето, минимизирането на консумацията на червено месо и вместо това хранене със здравословни източници на растителни протеини също ще помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и изменението на климата, като ще осигури други ползи за околната среда. Научноизследователския екип заключи, че консумацията на червено месо трябва да бъде намалена и дори елиминирана и подчерта значението на различни алтернативни източници на протеин за предотвратяване на диабет тип 2.
Моля, подкрепете ни.