Реклама / Ads
Frognews
0| 5733 |21.04.2016

Козунаци на конци са минало, ядем ги с евтини подсладители

.
Цените на козунаците няма да бъдат по-различни от миналогодишните, но за сметка на това те варират в широк ценови спектър - като се тръгне от нищо и никаквите 2 лв. и се стигне до 10 лв. Данните са на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Всеизвестен факт навсякъде по света е, че качеството и количеството на всяка стока определят цената, както, естествено, и съставът на продукта. Потребителите пък на свой ред трябва да знаят, че съставът на продукта не е просто един изписан текст, върху който понякога дори не се сещат да хвърлят и поглед, а показва точното съдържание на изделието или на храната. 

Но няма Великден без козунаци! А те са фини печива, в които сериозно присъствие трябва да имат яйцата или яйчният меланж. Той представлява изсушени яйца, не някаква химическа смес. В същото време, в козунаците има животинска мазнина, обикновено масло. Сериозно е застъпена захарта, но,сами се сещате, че в някои козунаци се използва най-паче подсладител. В добрите козунаци трябвада се вложат сушени плодове, ядки, локум, а в козуначените рула обикновено има шоколадов или мармаладов пълнеж. И когато са топли и пресни, са истинско пиршество за сетивата. Стига да не са менте!
 

И тази година, както си е обичай, в навечерието на Великденските празници витрините вече изобилстват с традиционните продукти, сред които, естествено, са козунаците. Експертите обаче твърдят, че масово производителите не слагат яйца в тях. Нещо повече, те дори не влагали и яйчен прах, а най-обикновена жълта, сладкарска боя и аромат. Освен яйцата често в козунака липсвала и захар, като вместо нея фурните масово използват евтините подсладители.

Ориентир за качеството на козунаците е цената. Затова не се чудете, че хубавият козунак, приготвен с истински продукти, като крайна цена излиза около 10-15 лева. Масово в търговската мрежа обаче цената е около 2 лева, което вече би трябвало да е сигнална лампа. Въпросните козунаците- епигони на оригинала при разчупване не стават на конци, но пък даже и след 2 седмици си остават меки, сякаш са купени вчера. Ето защо, ако в етикетите има повече от 3 непознати съставки, по-добре козунакът да не се купува.

А ако държите на „истинското” и сте добри къщовници, забъркайте си сместа сами. Остава тя да втаса, а оттам нататък думата има собствената ви фурна.

Весели, светли и сити великденски празници! Всекиму!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Великденска лудост! Агнешкото скача на 17 лв. 0| 4712 |19.04.2016 . Ракиено глухарче - илач за болки в ставите 1| 12351 |15.04.2016 . Нашенецът си иска бг яйцата за Великден, чуждите били стари и опасни 0| 8104 |16.04.2016 . Солта, без която не можем 0| 8065 |09.04.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ