8|
10107
|08.08.2010
ХРАНА И ВИНО
Миди в жегата=Бахчисарайски фонтан
Повръщане, диария и болки в стомаха предизвикват тази година мидите, сготвени от родното Черноморие заради 31-градусовата вода.
Рибари масово се оплакват, че това лято уловът им е намалял в пъти заради горещата морска вода, чиято температура в момента е около 28-30 градуса. Старите морски вълци, които живеят от 60-70 години около родните плажове, не помнят да се е случвала подобна аномалия. "На 75 години съм, такова чудо никога е нямало. Заради топлата морска вода има цъфтеж и планктон, който е направил морето като желе", оплаква се бай Георги от Приморско. Негов приятел рибар се ядосва, че водата, която е като чай, е проблем за улова.
"Няма риба, хващаме само морски котки. Очакваме уловът да излиза сам на брега, обърнат по корем. Мидите също не стават за ядене. Предупреждаваме летовници, които са решили сами да се гмуркат за миди, да не ги ядат, защото след това ще имат проблеми със стомаха - повръщане, диария и болки. Направо стават като Бахчисарайския фонтан на Пушкин (смее се). Има и колеги, които ги продават на туристи, за да си ги пекат на тенекия, само и само да изкарат някой лев, въпреки, че знаят за риска. Хората трябва да внимават и когато ходят по ресторантите, някои от които предлагат родни миди, които излизат по-евтино от култивираните", каза за Frognews.bg рибарят Стоимен Иванов.
Освен това курортистите също се оплакват от водата, която е прекалено топла. Спасение от жегата на плажа няма, дори и в морето. В басейните и аквапарковете положението е същото - има дни, в които навън температурата е по-ниска отколкото във водата.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads