Реклама / Ads
0| 6873 |04.07.2014 ХРАНА И ВИНО

Мммм! В месеца на барбекюто

.
В различни части на света започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни – тези, приготвени на барбекю. Думата „барбекю” идва от английски език и означава начин на приготвяне на храна и уредът, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен градински празник в САЩ.
 

Този способ е един от най- разпространените в кулинарията, съобщава foodpanda. Има няколко легенди, които се предават във времето от уста на уста за произхода на барбекюто, но засега няма точни и ясни сведения. Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова, в края на XV век, вижда как хората там тайно приготвят храната си, като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. „Барбакоа”, както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа.

Друга легенда гласи, че първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна, още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч, с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите.

В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често, преди термичната обработка, месото се маринова с различни сухи или течни подправки за по-добър вкус. Барбекюто е повече от хранене. Това е социално събитие, което събира хората заедно, около огъня, подобно на огньовете от праисторията. Това е място за хранене, пиене и разказване на истории.

Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ - 4 юли. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю парти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8606 |02.07.2014 Диетични езерни раци "Долна Диканя" . 2| 6589 |01.07.2014 Кейт Мидълтън се вталила със сурови храни след раждането . 3| 9484 |29.06.2014 Петровски манастирски петел . 0| 7154 |28.06.2014 В Бразилия: По-добре много хляб, отколкото малко вино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads