Четвъртък, 19 Октомври 2017, 19:28
Frognews
0| 4644 |05.12.2016

Мушнете костица от шарана в портмонето...

.
Има вярване, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, помага то да бъде по-пълно ...Никулден е чудесен празник, който ни напомня, че Бъдни вечер и Коледа също са съвсем наблизо.
Рецептите за пълнен шаран са най-разнообразни и всеки кулинар допринася за тяхното постоянно подобряване. Ето една от тях - шаран с орехи и стафиди.

Стафидите (60 г) се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките - черен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накрая - ситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно.

Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цената на млечните продукти скочи с 10 на сто от миналата година 0| 2576 |16.10.2017 . Натуралният сок у нас е със 150% по-скъп от Германия 2| 2830 |16.10.2017 . Яжте за здраве всеки ден броколи или карфиол 0| 3252 |14.10.2017 . Пет интересни свойства на доматите 0| 3788 |12.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах